Tipuri de pansamente hidroactive si tratarea optima a ranilor cronice

Ranile cronice, adanci, care implica un timp de vindecare indelungat reprezinta o provocare pentru medic si pacienti deopotriva. Cele mai afectate persoane de astfel de rani cronice (ulcer varicos, escara) persoanele varstnice care au o mobilitate redusa sau sunt imobilizate la pat. In astfel de cazuri, starea de sanatate delicata si varsta pacientilor, precum si istoricul medical necesita o abordare atenta a tratamentului medical. De asemenea, o monitorizare permanenta a starii pacientului varstnic este absolut necesara. De aceea, stiinta si medicina moderna recomanda utilizarea mai multor tipuri de pansamente hidroactive pentru optimizarea procesului de vindecare.

Tipuri de pansamente hidroactive

Acolo unde este posibil si starea pacientului permite, medicina moderna utilizeaza tratamentul neinvaziv al ranilor cronice cu ajutorul unor pansamente hidroactive. Acestea sunt pansamente fabricate din materiale speciale compatibile cu tesutul uman, ce contin substante active testate pentru rolul lor de a absorbi exsudatul din rana si a indeparta tesutul necrozat si a accelera vindecarea. Mai mult de atat, datorita proprietatilor hidroactive, exista pansamente care pot fi mentinute pe rana pana la 7 zile, sub stricta supraveghere medicala.
De asemenea, pansamente hidroactive protejeaza rana de microbi, bacterii. Astfel, riscul de infectare este semnificativ redus.
Cele mai uzuale tipuri de pansamente hidroactive cu rezultate dovedite si studii clinice sunt: pansamentele cu hidrocoloid, pansamentele cu hidrogel si pansamentele din spuma poliuretanica.

Pansamente cu hidrocoloid

Pansamentele cu hidrocoloid sunt formate dintr-un strat gelatinos (hidrocoloidul) autoadeziv. Astfel, adera foarte bine la rana, protejand rana impotriva agentilor externi. Totodata, pansamentul nu se lipeste de rana, astfel incat poate fi indepartat fara durere (atraumatic) si pierderi de piele.
Pansamentul cu hidrocoloid este rezistent la apa si are rol de bariera antibacteriana. Creeaza un mediu umed la nivelul plagii, cu efect stimulant asupra granulatiei si epitelizarii.

Este usor de aplicat si poate fi utilizat impreuna cu bandaje de compresie.

Nu se recomanda aplicarea pansamentului pe rani infectate.
Odata ce exsudatul ranii este absorbit, hidrocoloidul il transforma in gel de culoare albicioasa. Cand se intampla acest lucru, pansamentul trebuie imediat indepartat pentru a evita macerarea pielii.

Pansamente cu hidrogel

Pansamentele cu hidrogel au in continut 60% apa si polimeri de coeziune. Astfel de pansamente sunt biocompatibile, permit trecerea libera a gazelor si vaporilor de umiditate, protejand pielea impotriva macerarii.
Sunt sterile, transparente (permit monitorizarea ranii) si autoadezive. Au o suprafata semipermeabila care permite mentinerea unei hidratari optime in fazele de granulatie si epitelizare. Este important ca in aceste etape rana sa fie hidratata permanent pentru a stimula regenerarea tesutului si vindecarea ranii.
Mai mult de atat, pentru a proteja celulele noi formate, este nevoie de un pansament cu rol de bariera antimicrobiana si antibacteriana. Astfel, este indicata aplicarea unui pansament cu hidrogel.

Pansamente din spuma poliuretanica

Pansamentele din spuma poliuretanica sunt pansamente multistrat, puternic absorbante, create special pentru a facilita hidratarea ranilor care se vindeca greu. Cele mai utilizate sunt pansamentele din spuma stratificata si un strat de silicon moale la contactul cu rana. 

Suprafata exterioara este formata dintr-un film de poliuretan ce permite aerului sa circule. Aceasta este impermeabila, antibacteriana și antimicrobiana. Suprafata de contact cu rana contine un gel siliconic moale care previne aderenta la plaga. De aceea, pansamentul se indeparteaza fara durere, permitand transferul exsudatului.

Acest tip de pansament este cel mai des utilizat in cazul ranilor cu exsudat intens, unde este necesar un grad ridicat de absorbtie si o hidratare permanenta la nivelul plagii. In functie de stadiul ranii si cantitatea de lichid din rana, pansamentul din spuma poate fi mentinut pana la 7 zile sub stricta supraveghere medicala. Confortul pacientului este inlesnit prin vizite mai rare la medic, iar personalul medical optimizeaza mai usor timpul alocat tratamentelor pacientilor.
Pansamentele din spuma poliuretanica si silicon sunt impermeabile si nu se lipesc de plaga.
Totodata pot fi aplicate si in zonele dificile ale corpului, avand forme specifice pentru zona sacrala si calcai, cot, genunchi (concav).

Magazinul online MLM Medical ofera toata gama de pansamente hidroactive, atat de utile si necesare in optimizarea tratamentului de vindecare a ranilor cronice.
Experienta producatorului cu care lucram, studiile clinice si practica medicala au dovedit faptul ca pansamentele hidroactive sunt o metoda moderna, inovativa si neinvaziva care favorizeaza vindecarea ranilor cronice. Mai mult de atat, suferinta pacientului este semnificativ redusa, procesul de vindecare este simplificat si accelerat. Practic, cu o gestionare eficienta a resurselor medicale si un plan de tratament personalizat, timpul de vindecare poate fi imbunatatit.. 

 

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =