Ce sunt virozele respiratorii
Cauzele virozelor respiratorii
Cele mai comune simptome ale virozelor respiratorii
- secretii nazale;
- dureri in gat;
- stranut;
- tuse;
- stare de oboseala;
- dureri musculare;
- febra;
- dureri de cap;
- raguseala
Modul de transmitere
Recomandari si sfaturi pentru preventie
Raceala si gripa pot fi evitate prin masuri simple de igiena. Se recomanda spalatul pe maini cu apa si sapun, iar atunci cand suntem in oras e bine sa utilizam un dezinfectant de maini.
Dezinfectantul pentru maini Germifree cu alcool si glicerina te ajuta sa cureti pielea in timp ce previne uscarea acesteia. Contine 60% alcool etilic si are efect virucid, bactericid si fungicid. Dimensiunea redusa este ideala pentru a fi pastrat in masina, geanta sau buzunar, pentru a fi mereu la indemana.
Dezinfectantul pentru maini Germifree la 1 litru are aceleasi caracteristici cu versiunea de mai sus. Dimensiunea mai mare si pompita dozatoare il fac potrivit pentru utilizarea la birou, la scoala sau acasa.
De asemenea, incearca sa ai un stil de viata sanatos. Astfel, alimentatia ar trebui sa se bazeze pe fructe si legume, e bine sa eviti zaharul, grasimile si alcoolul si sa te hidratezi suficient. Somnul odihnitor este esential in mentinerea unei stari de sanatate buna, deci fa tot posibilul sa dormi 8 ore in fiecare noapte. Nu in ultimul rand, fa sport cu regularitate si redu stresul de zi cu zi.
In acelasi timp, mastile de protectie ajuta in limitarea transmiterii unei viroze respiratorii. Pe scurt, mastile au rolul de a crea o bariera. Daca persoana infectata o poarta, picaturile cu agenti patogeni ajung mai greu in aer. In schimb, daca persoana sanatoasa o poarta, sansele sa inhaleze particulele din aer sunt mai mici.
De aceea, daca te stii bolnav de raceala sau gripa, dar esti obligat sa iesi in societate, purtarea unei masti ii poate proteja pe cei din jur. In situatii speciale, precum pandemia COVID-19, exista mai multe persoane infectate intr-un moment dat. Astfel, ai mai multe ocazii sa te imbolnavesti. Cu cat exista mai multe cazuri de imbolnaviri in jurul tau, cu atat mai importanta este masca de protectie. Desigur, aceasta e doar una din masurile de prevenire si trebuie combinata cu spalatul pe maini sau utilizarea unui dezinfectant.
Masca chirurgicala in 3 straturi este confectionata dintr-un material netesut hipoalergenic si te protejeaza impotriva contaminarii cu particule sau stropi de lichid (stranut, mucozitati). Cele 3 pliuri iti permit sa intinzi bine masca pe fata, pentru a acoperi complet nasul, gura si barbia, iar clema te ajuta sa o fixezi bine pe nas.
Inainte de a-ti pune o masca noua, spala-te bine pe maini. In timpul purtarii, evita sa o atingi, pentru a nu o contamina in cazul in care ai un virus pe maini. La final, scoate-o tragand de una din benzile elastice de dupa ureche, apoi arunc-o la gunoi fara sa ii atingi suprafata. Cand ai terminat, spala-te din nou pe maini.
Tratamentul virozelor respiratorii
Incepem prin a mentiona ca tratamentele trebuie prescrise de catre medicul de familie, in functie de situatie si evolutia bolii.
In general, pentru raceala se recomanda analgezice, iar pentru gripa analgezice si antivirale. Acestea pot ameliora febra, durerile de cap si cele musculare. Pentru tuse se administreaza expectorante sau antitusive.
Pe langa tratamentul medicamentos se recomanda o hidratare corespunzatoare. Persoana bolnava trebuie sa consume 2 litri de lichide pe zi, din apa, ceaiuri, compot, supe etc. In acelasi timp, pentru ca organismul sa lupte mai bine impotriva infectiei, se recomanda odihna. Aceasta implica reducerea sau evitarea activitatilor casnice solicitante, a exercitiilor fizice etc.
Virozele respiratorii pot fi evitate cu usurinta daca tii cont de recomandarile de mai sus. Cu toate acestea, fiecare dintre noi se imbolnaveste din cand in cand. Daca ai o astfel de infectie, fa tot posibilul sa nu intri in contact cu alte persoane. De asemenea, urmareste-ti simptomele, pentru a-ti da seama ce fel de virus ai luat. In acelasi timp, este recomandat sa mergi la un control medical inca de la primele semne, pentru diagnostic si tratament corecte.