Febra la adulti: Ce este si cum este indicat sa o tratam?

Febra la adulti este o situatie des intalnita. Descopera din ce cauze apare acest proces, cum functioneaza, care sunt valorile normale la adulti, ce simptome mai poti prezenta, cand e indicat sa mergi la doctor, precum si ce scade febra la adulti.

Ce este febra?</

Febra este o temperatura a corpului mai mare decat cea considerata normala. Se mai numeste si hipertermie sau pirexie si este in general un semn ca organismul lucreaza pentru a te mentine sanatos in fata unei infectii. Temperatura este controlata de o parte a creierului numita hipotalamus; atunci cand avem o infectie, hipotalamusul poate seta corpul la o temperatura mai ridicata.

Temperaturile normale ale corpului sunt diferite pentru fiecare persoana, dar se situeaza intre 37 si 38°C. Ele se schimba in timpul zilei: cand ne trezim avem o temperatura mai mica decat dupa-amiaza, de exemplu. De asemenea, dupa ce mancam sau facem sport temperatura este de obicei mai ridicata.

Termometrele orale si rectale ofera in general cea mai precisa masuratoare a temperaturii corpului. Cele pentru ureche sau frunte, desi sunt convenabile, ofera masuratori mai putin precise.

Care sunt tipurile de febra?

Exista mai multe tipuri de febra, clasificate in functie de severitate. Temperaturile de mai jos sunt valabile pentru masuratorile anale.

Febra usoara

Este numita si febra scazuta; reprezinta temperatura corpului de 38-39°C. E asociata cu infectii virale comune si poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolii.

Febra moderata

Reprezinta temperatura corpului de 39,1-40°C. La fel ca febra usoara, apare in general in cazul unei infectii virale si nu e considerata daunatoare. Dimpotriva, contribuie la lupta impotriva infectiei.

Febra ridicata

Este numita si febra de grad inalt; reprezinta temperatura corpului de peste 40°C.

Hiperpirexie

Reprezinta temperatura corpului de peste 41,1°C si este considerata urgenta medicala. Fara un tratament adecvat prompt, poate duce la complicatii pe termen lung si deces.

Care sunt simptomele febrei?

In functie de ce provoaca febra, alte semne si simptome pe care le poti experimenta pot include:
● transpiratie
● frisoane
● durere de cap
● dureri musculare
● pierderea poftei de mancare
● iritabilitate
● deshidratare
● stare generala de slabiciune
● oboseala
● piele fierbinte
● ten inrosit
● eruptii cutanate
● somnolenta
● confuzie, somnolenta extrema si convulsii, in cazul febrei foarte mari

Care sunt cauzele febrei?

Temperatura obisnuita a corpului este un echilibru intre productia si pierderea de caldura, monitorizat de hipotalamus. Cand sistemul imunitar raspunde la o boala, hipotalamusul poate creste temperatura. Acest lucru determina procese complexe care produc mai multa caldura si limiteaza pierderile. Un exemplu de modalitate prin care creierul creste caldura sunt tremuraturile.

De regula, febra este cauzata de o infectie virala (raceala, gripa, varicela, hepatita vitala, pojar, gastroenterita virala, meningita vitala, COVID-19) sau bacteriana (faringita, meningita bacteriana, tuberculoza, infectii urinare, gonoree, intoxicatii alimentare bacteriene, tetanos).

Care sunt alte posibile cauze ale febrei?

Febra poate sa apara si in alte cazuri, printre care:
● extenuare de la caldura
● arsuri solare
● cheaguri de sange
● tulburari hormonale
● afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida
● afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul sau boala inflamatorie intestinala
● tumori canceroase
● efecte secundare ale unor medicamente precum antibiotice sau cele utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute ori convulsiilor
● vaccinuri si imunizari
● consumul de amfetamine sau cocaina
● hemoragie intracraniana (in cazul hiperpirexiei)

Cand este indicat sa mergi la medic?

In general, febra in sine nu este periculoasa si dispare in cateva zile. Nu trebuie neaparat sa o tratezi daca nu provoaca disconfort, insa exista un numar de medicamente disponibile fara prescriptie medicala care scad febra. Totusi, exista situatii in care ar trebui sa consulti cat mai repede medicul:

● temperatura este mai mare de 39.4°C
● febra a inceput dupa ce ai petrecut timp la temperaturi ridicate (poate fi un semn de insolatie)
● ai intrat in contact cu cineva care are COVID-19
● febra nu scade dupa ce iei medicamente fara prescriptie medicala, in dozele adecvate
● febra e insotita de oricare dintre urmatoarele simptome: dureri de cap severe, sensibilitate la lumina puternica, confuzie mentala, vorbire alterata, varsaturi persistente, dificultati de respiratie, durere in piept, durere abdominala, durere la urinare, gat intepenit, eczeme, convulsii

Daca ai hiperpirexie (temperatura de peste 41,1°C), trebuie sa soliciti asistenta medicala cat mai curand posibil. Pentru a determina cauza, medicul iti va analiza istoricul medical si de calatorie, iti va verifica starea fizica si va efectua teste precum analize de sange, teste ale functiei tiroidiene sau studii imagistice.

Daca nu te afli in una dintre aceste situatii, febra este de obicei inofensiva. Pentru a te simti mai bine, e recomandat sa consumi multe lichide, sa iei mese usor de digerat si sa te odihnesti cat de mult poti.

Atentie! Situatia este diferita in cazul copiilor. Du-l pe cel mic la medic imediat daca:
● copilul are sub 3 luni, iar temperatura rectala este de 38°C sau mai mare
● copilul are 3-6 luni, are o temperatura rectala mai mare decat cea normala si este iritabil sau somnoros
● copilul are 3-6 luni, iar temperatura rectala este de 38.8°C sau mai mare
● copilul are 6-24 de luni, iar febra e insotita de tuse sau diaree
● copilul are peste 2 ani, iar febra e insotita de eruptii cutanate, iratibilitate, apatie, dureri de cap, diaree sau varsaturi repetate

Care sunt cele mai bune metode de preventie ale febrei?

Din fericire, e posibil sa previi febra prin reducerea expunerii la boli infectioase. Pentru inceput, spala-te des pe maini cu apa si sapun si invata-ti copiii sa faca acelasi lucru. E recomandat sa te speli pe maini in special inainte de a prepara mancare si a manca, dupa folosirea toaletei, dupa calatoriile cu transportul public si dupa ce s-a petrecut timp in multimi aglomerate sau in preajma unei persoane bolnave.

De asemenea, poarta cu tine un dezinfectant pentru maini pentru momentele cand nu ai acces la apa si sapun. Alege un gel pe baza de alcool de minim 60% care nu necesita clatire. Poti opta pentru un dezinfectant la recipient mic, ideal pentru a-l pastra in geanta sau ghiozdan, sau unul mare (500 sau 1000 ml) pe care il poti tine la birou sau pe holul de intrare in casa.

Dezinfectantul pentru maini Germifree 60ml are efect virucid, bactericid si fungicid, iar glicerina previne uscarea mainilor si protejeaza integritatea pielii.

Cand folosesti transportul in comun sau te afli in multime, e bine sa porti masti de protectie. Aceasta are rolul de a impiedica virusurile si bacteriile sa patrunda in organism prin gura sau nas.

Masca de protectie FFP2 cu valva are un grad ridicat de protectie si filtrare. Valva respiratorie de expiratie permite o respiratie mai usoara si reduce acumularea de caldura in interiorul mastii. In plus, e confectionata dintr-un material hipoalergenic, iar forma sa asigura confort pentru orice tip de fata.

De asemenea, evita sa iti atingi nasul, gura sau ochii, in special cand te afli in transportul in comun. Daca stranuti sau tusesti, acopera-ti gura cu cotul sau un servetel de unica folosinta.

Nu in ultimul rand, in cazul unei epidemii, urmareste recomandarile specialistilor pentru a invata ce poti face pentru a nu te expune bolii. Tine cont de regulile de sanatate publica pentru purtarea mastii si distantarea sociala si evita pe cat posibil multimile.

Descopera si oferta de consumabile medicale de la MLM Medical, distribuitor autorizat de consumabile medicale de unica folosinta pentru spitale, clinici si cabinete de specialitate.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine ce este febra, de ce apare si care este rolul ei, care sunt valorile normale ale temperaturii corporale, ce simptome mai poti prezenta si cum o poti preveni. De asemenea, daca prezinti simtomele unei afectiuni, e recomandat sa te adresezi medicului de familie. Doar el iti poate pune un diagnostic corect si iti poate oferi un plan de tratament potrivit.

Surse:
● “Fever – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759. Accesat la 13 ian. 2023.
● “Fever: Symptoms, Causes, Care & Treatment.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10880-fever. Accesat la 13 ian. 2023.
● “Fever in Adults” Harvard Health, 2015, www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/treating-fever-in-adults. Accesat la 13 ian. 2023.
● “Fever.” WebMD, 2011, www.webmd.com/first-aid/fevers-causes-symptoms-treatments. Accesat la 13 ian. 2023.
● “What Is Hyperpyrexia?” WebMD, 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hyperpyrexia. Accesat la 13 ian. 2023.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =