Care este diferenta dintre o pandemie, endemie si epidemie?

Odata cu raspandirea virusului COVID-19, cuvintele pandemie, epidemie si endemie au devenit tot mai folosite. Totusi, cele trei nu sunt sinonime, desi au caracteristici similare. Descopera in acest articol care este diferenta dintre o pandemie, endemie si epidemie, cum s-au raspandit cele mai cunoscute exemple si cum te poti proteja impotriva acestor infectii.

Ce este o pandemie?

Pandemia este o epidemie raspandita la scara larga, de obicei pe mai multe continente sau chiar in intreaga lume. Este cauzata de o boala infectioasa si afecteaza un numar substantial de oameni.

Pandemiile sunt gestionate prin limitare si atenuare. Limitarea se refera la urmarirea contactelor si izolarea persoanelor infectate. Acest pas are rolul de a impiedica raspandirea bolii la restul populatiei. In aceasta faza pot fi folosite si contramasuri precum vaccinurile, daca sunt disponibile.

Cand limitarea bolii nu mai e posibila, se trece la atenuarea problemei. Aici, se iau masuri pentru incetinirea raspandirii bolii si atenuarea efectelor sale. Desigur, cele doua masuri pot fi luate simultan.

In acelasi timp, in timpul pandemiei e importanta asa-numita aplatizare a curbei. Curba reprezinta graficul numarului persoanelor infectate care au nevoie de ingrijire medicala si timpul care s-a scurs de la inceperea pandemiei. Numarul celor infectati nu trebuie sa depaseasca capacitatea de ingrijire a sistemului medical. Astfel, aplatizarea curbei incetineste raspandirea pandemiei si ajuta sistemul medical sa nu isi depaseasca capacitatea.

Exemple de pandemii de-a lungul istoriei

De-a lungul timpului, istoria s-a confruntat cu numeroase pandemii. Vorbim in continuare despre cele mai cunoscute: ciuma bubonica, gripa din 1918, gripa porcina si COVID-19.

Ciuma bubonica

Numita in engleza si Moartea Neagra, ciuma bubonica a avut loc intre 1346 si 1353. A provocat moartea a 75-200 de milioane de oameni din Eurasia si Africa de Nord, fiind cea mai fatala pandemie inregistrata in istoria omenirii. Se estimeaza ca a ucis 30-60% din populatia Europei si 35% din populatia Orientului Mijlociu.

Ciuma bubonica este cauzata de o bacterie raspandita de purici. Totusi, poate lua o forma secundara care se raspandeste de la persoana la persoana, prin aerosoli.
Lipsa igienei a fost unul dintre principalele motive pentru care ciuma s-a raspandit atat de mult. Importanta igienei a fost descoperita abia in secolul al XIX-lea, iar pana atunci strazile erau murdare, pline de animale si paraziti umani.

Totodata, un tratament pentru ciuma din acea perioada era imbaierea in otet sau urina, unii doctori recomandau ca bolnavii sa isi bea puroiul din furuncule, iar olitele erau deseori aruncate direct in strada, deseurile ajungand in alimentarea cu apa.

Gripa din 1918

Cunoscuta si sub numele (gresit) de gripa spaniola, pandemia de gripa din 1918 a fost a doua cea mai mortala pandemie dupa ciuma bubonica. Cauzata de virusul H1N1, boala a fost un tip de gripa exceptional de mortala. Estimarile privind decesele variaza de la 17 la 100 de milioane de oameni.

Pandemia a izbucnit aproape de finalul Primului Razboi Mondial. Pentru a nu demoraliza si mai tare populatia, cenzorii din timpul razboiului au suprimat initial vestile proaste. Intr-un final, ziarele au raportat un focar din Spania, motiv pentru care s-a creat impresia ca boala a aparut intai in aceasta tara.

Virusul a fost deosebit de mortal, inclusiv printre adultii tineri. Spitalele medicale supraaglomerate, igiena precara cauzata de razboi, malnutritia si lagarele au condus rapid la suprainfectie bacteriana, ucigand majoritatea victimelor.

Gripa porcina

La fel ca pandemia din 1918, si cea de gripa porcina din 2009 a fost cauzata de virusul H1N1. Numarul confirmat de victime este de peste 490.000 de oameni, in timp ce numarul de cazuri suspectate se situeaza intre 700 milioane si 1,4 miliarde. Au existat 18.449 decese confirmate de teste de laborator, insa se suspecteaza ca au fost pana la 284.000 de decese in total.

Cercetarile au aratat ca virusul a fost latent la porci cu cateva luni inainte de focar. Drept urmare, s-a dorit cresterea supravegherii agricole pentru a preveni viitoare focare. Totusi, desi este numita gripa porcina, boala nu se raspandeste prin consumul carnii de porc. La fel ca alte virusuri gripale, H1N1 se raspandeste prin picaturi respiratorii, de la individ la individ.

COVID-19

Pandemia COVID-19 este cauzata de virusul SARS-CoV-2, care a fost identificat pentru prima data intr-un focar din Wuhan, China. Boala s-a raspandit in intreaga tara, iar mai tarziu in intreaga lume. Intr-o singura luna, problema a devenit o urgenta de sanatate publica de interes international, iar 2 luni mai tarziu a fost declarata pandemie. Pana in august 2022, a provocat peste 589 de milioane de cazuri, dintre care 6,43 milioane de decese confirmate.

Pandemia a dereglat numeroase aspecte sociale si economice in intreaga lume. Institutile de invatamant si centrele comerciale au fost inchise temporar, numeroase evenimente au fost anulate, iar intreruperea lantului de aprovizionare a dus la lipsa de alimente si diferite produse.

In acelasi timp, s-au instaurat perioade de carantina, iar multi angajati au inceput sa lucreze de acasa. Blocarile globale au avut totusi si un efect pozitiv: poluarea a inregistrat o scadere temporara.

Masuri de protectie impotriva pandemiilor

Virusurile mentionate mai sus se raspandesc pe cale aeriana, din cauza particulelor pe care indivizii infectati le elimina cand vorbesc, stranuta sau tusesc.

Oamenii din apropiere le pot inhala pe nas sau gura, devenind la randul lor infectati. Totodata, daca o persoana sanatoasa atinge o suprafata infectata, apoi duce mana la ochi, nas sau gura, virusul poate fi introdus in organism.

Drept urmare, e important sa purtam masti de protectie atunci cand ne aflam in spatii publice sau aglomerate. Daca suntem sanatosi, masca are rolul unui scut care impiedica particulele sa intre in nas sau gura. Daca suntem infectati, in schimb, particulele nu ajung in aer.

Masca de protectie FFP2 fara valva ofera un grad ridicat de protectie a cailor respiratorii, avand un grad de filtrare de minim 94%. Este confortabila la purtare si e confectionata dintr-un material hipoalergenic.

Igiena mainilor este de asemenea o masura care ne protejeaza sanatatea. E recomandat sa ne spalam des cu apa calduta si sapun, insa pentru momentele cand acestea nu sunt disponibile putem folosi cu incredere dezinfectanti pentru maini.

Dezinfectantul pentru maini Germifree 60ml contine 60% alcool etilic si are efect virucid, bactericid si fungicid. Totodata, contine glicerina, care protejeaza si mentine integritatea pielii.

Ce este o epidemie?

Epidemiile reprezinta raspandirea rapida a unei boli infectioase la un numar mare de persoane dintr-o zona intr-o perioada scurta de timp. Epidemia poate fi limitata la una sau mai multe zone dintr-o tara. Uneori se raspandeste si in alte tari sau chiar continente. Devine pandemie doar atunci cand ameninta un numar substantial de persoane. Raceala comuna nu este considerata epidemie, chiar daca regasim boala in intreaga lume.

O epidemie poate fi cauzata de provizii de alimente infectate, contaminarea apei de baut, migrarea anumitor animale etc. In unele cazuri, situatia apare cand mai multe persoane sunt expuse aceluiasi agent (de exemplu apa contaminata), iar in alte cazuri se raspandeste de la persoana la persoana.

Exemple de epidemii

Epidemiile sunt mai des intalnite decat pandemiile si pot aparea anual sau chiar mai des. In continuare vorbim despre Zika si Ebola, doua dintre cele mai cunoscute virusuri.

Virusul Zika

Epidemia Zika a avut loc in 2015 si 2016. A inceput in Brazilia si a afectat si alte parti ale celor doua Americi, precum si insule din Pacific. Virusul poate provoca probleme neurologice si malformatii congenitale, motiv pentru care a devenit o urgenta de sanatate publica de interes natural.

Virusul Zika poate fi raspandit in mai multe feluri: prin tantari, de la femeie insarcinata la fat sau pe cale sexuala.

Virusul Ebola

Ebola este o boala virala foarte infectioasa si mortala atat printre oameni, cat si printre animale. In general, focarele sunt urmarite la un singur caz in care un individ a manipulat carcasa unei gorile, cimpanzeu, liliac sau antilope duiker. Se raspandeste apoi de la persoana la persoana.

Ebola s-a raspandit puternic in Guineea, Liberia si Sierra Leone, iar alte tari afectate sunt Mali, Nigeria, Senegal, Spania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Italia.

Masurile de protectie si dezinfectie mentionate mai sus sunt de asemenea utile si in cazul epidemiilor.

Cum poate fi definita endemia?

Endemia este definita ca prezenta intr-o comunitate a unei boli sub forma de cazuri sporadice semnalate o perioada indelungata. Cu alte cuvinte, infectia e mentinuta constant la un nivel de baza dintr-o zona geografica.

Cand infectiile nu dispar, iar numarul persoanelor infectate nu creste exponential, putem spune despre infectie ca se afla intr-o stare endemica. Acest lucru se intampla deseori cu epidemiile, desi exista posibilitatea sa reapara ciclic.

Exemple de afectiuni endemice

In continuare discutam despre trei afectiuni endemice cunoscute: hepatita B, malaria si coccidioidomicoza.

Hepatita B

Hepatita B este o boala infectioasa care afecteaza ficatul. Virusul se transmite prin expunerea la sange infectat sau fluide corporale care contin sange, de la mama la copil, in timpul nasterii, prin contact sexual sau reutilizarea acelor si seringilor contaminate.

Malaria

Malaria e o boala infectioasa transmisa de tantari. Parazitii ajunsi in organism prin muscatura de tantar urmeaza fluxul sanguin pana la ficat. Aici, invadeaza celule ale ficatului – fiecare celula infectata ajunge sa gazduiasca pana la 40.000 de paraziti.

Cand celulele se descompun, elibereaza parazitii in sange, unde infecteaza celulele rosii.Malaria poate fi prevenita prin medicamente, eliminarea tantarilor si prevenirea muscaturilor (plase de tantari, spray-uri si solutii anti-insecte etc). Incepand din 2022, exista si un vaccin pentru aceasta boala.

Coccidioidomicoza

Coccidioidomicoza este o boala fungica, endemica in anumite parti ale Statelor Unite ale Americii si Mexicului. Boala e cauzata de fungi care traiesc in soluri uscate cu precipitatii scazute. De regula, oamenii se infecteaza dupa ce inhaleaza aer cu spori, cand deranjeaza solul contaminat. Infectia nu se transmite de la un individ la altul, fie ca vorbim de oameni sau animale.

Expunerea la fungi poate fi greu de evitat. Pentru cei care locuiesc in zonele endemice se recomanda evitarea activitatilor care implica contactul cu solul, utilizarea unui purificator de aer, purtarea de masti chirurgicale in zonele cu praf si curatarea leziunilor pielii cu apa si sapun. De asemenea, e bine ca leziunile sa fie acoperite cu plasturi sau alte consumabile medicale similare.

Speram ca ai gasit util acest articol si ai inteles mai bine care e diferenta dintre pandemie, epidemie si endemie. Tine minte: clasificarea nu tine cont de severitatea bolii, ci ia in calcul cat de raspandita este infectia.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 6 =