Primul ajutor in caz de arsuri – Tot ceea ce trebuie sa stii

Arsurile sunt unele dintre cele mai frecvente accidente si pot avea diferite cauze. Afla cum se face primul ajutor in caz de arsuri, in ce situatii e nevoie sa soliciti asistenta medicala, ce complicatii pot aparea si care sunt optiunile de tratament disponibile.

Ce sunt arsurile?

Arsurile sunt leziuni ale pielii care apar cel mai des acasa sau la locul de munca, de obicei in mod accidental. In functie de severitatea arsurii, leziunea se poate vindeca rapid, in aproximativ 3 zile, sau in cateva saptamani. In cazuri severe sunt necesare interventii chirurgicale si tratament pe termen lung.

Care sunt cauzele arsurilor?

Multe lucruri pot provoca arsuri. Sursele termice, inclusiv focul, lichidele fierbinti, aburul si contactul cu suprafete fierbinti sunt cele mai frecvente cauze ale arsurilor. Alte cauze includ:

• expunerea la anumite produse chimice (diluant pentru vopsea, benzina, solutii de curatenie puternice, solutii de desfundat tevi, acizi puternici, lesie, ciment etc)
• expunerea neprotejata sau prelungita la soare sau la alte surse de radiatii ultraviolete (precum aparatele de bronzat)
• radiatii (cum ar fi cele de la razele X)
• curenti electrici

Accidentele provocate de caldura uscata (foc, fier de calcat etc) sunt numite simplu arsuri, iar cele cauzate de ceva umed (cum ar fi apa fierbinte) sunt opariri. Ambele sunt considerate arsuri termice deoarece apar din cauza caldurii. Cand este implicat un acid, solvent sau detergent, leziunea poarta numele de arsura chimica. Razele UV, razele X, deseurile radioactive si terapia cu radiatii, in schimb, cauzeaza arsuri produse de radiatii sau arsuri cu radiatii. Nu in ultimul rand, ranirile electrice (de la cabluri electrice, prize sau fulgere) duc la arsuri electrice.
Cele mai comune sunt arsurile termice: se estimeaza ca aproximativ 11 milioane de arsuri primesc ingrijiri medicale la nivel global in fiecare an. Accidentele se pot intampla oricui, insa copiii, adolescentii si persoanele in varsta sunt cei mai expusi riscului. Aceste grupe de varsta sunt mai predispuse la arsuri cauzate de gatit, cum ar fi varsarea unei cratite cu apa clocotita pe piele. De asemenea, copiii si adolescentii se pot accidenta daca se joaca cu chibrituri, brichete sau artificii.
Totusi, leziunile nu se trateaza in functie de cauza, ci de tipul arsurii in functie de gravitatea afectarii pielii. Acest lucru se intampla pentru ca aceeasi cauza poate determina mai multe grade de arsura. Desi e important ca medicul sa afle cauza, el va trata leziunea in functie de severitatea sa.

Tipuri de arsuri in functie de gravitatea afectarii pielii

Arsurile sunt evaluate in functie de cat de grav este afectata pielea. Pentru asta, se iau in considerare care straturi ale sale au fost lezate. Pielea are 3 straturi:

• epidermul: stratul exterior
• dermul: stratul de tesut de dedesubt, care contine vase de sange, terminatii nervoase si foliculi de par
• hipodermul: stradul mai profund de grasime, tesut, glande sudoripare si receptori nervosi

Arsura de gradul I afecteaza doar stratul exterior al pielii (epidermul). Zona poate deveni rosie si dureroasa, insa nu apar basici. Este considerata o arsura minora, iar un exemplu il reprezinta arsurile solare.

Arsura de gradul II afecteaza straturile superioare si inferioare ale pielii: epidermul si dermul. Provoaca durere, umflaturi si basici, iar pielea se inroseste si pot aparea pete albe. Durerea este in general severa, iar leziunea poate provoca cicatrici.

Arsura de gradul III afecteaza toate cele trei straturi ale pielii, ajungand la stratul de grasime. Distruge glandele sudoripare, foliculii de par si terminatiile nervoase. Initial, arsura doare cand sunt afectate primele straturi ale pielii, insa, odata ce sunt afectati nervii, zona nu mai doare, ci amorteste. Pielea din jurul sau, in schimb, va incepe sa doara. Arsurile de gradul III sunt rosii, albe sau negre.

Arsurile de gradul I si II care acopera mai putin de 10% din suprafata corpului sunt considerate minore si rareori necesita spitalizare. Cele de gradul II care acopera 10% din corp sunt clasificate ca fiind moderate, insa la maini, picioare, fata sau organele genitale pot fi severe. Nu in ultimul rand, arsurile de gradul III care acopera mai mult de 1% din corp sunt considerate severe.

Ce masuri de prim ajutor poti aplica in functie de tipul arsurii

Tratarea arsurilor variaza in functie de cauza si severitate. Exista totusi si reguli general valabile pe care le vei regasi la toate categoriile de arsuri. Totodata, dupa primul ajutor arsurile trebuie pastrate curate si trebuie aplicate plasturi si bandaje adecvate, in functie de gravitatea ranilor. Tratarea durerii este de asemenea esentiala.

Masuri de prim ajutor necesare in cazul arsurilor de grad I

Iata ce trebuie sa faci in caz de arsuri de gradul 1:

• indeparteaza imediat persoana de sursa de caldura pentru a opri arderea
• indeparteaza orice imbracaminte sau bijuterii care se afla langa zona arsa, dar nu muta nimic care e lipit de piele
• raceste arsurile cu apa rece sau calduta timp de 20-30 de minute (nu folosi greata, apa cu gheata, iaurt sau unt)
• in caz de arsuri solare, aplica gel cu aloe vera
• in caz de arsuri termice, aplica o crema antibiotica si acopera usor cu un tifon
• ia medicamente pentru durere ce pot fi achizitionate fara prescriptie medicala

Masuri de prim ajutor necesare in cazul arsurilor de grad II

Iata ce trebuie sa faci in caz de arsura de gradul 2:

• indeparteaza imediat persoana de sursa de caldura care a cauzat arsura
• indeparteaza bijuteriile si articolele de imbracaminte care se afla langa zona afectata, dar nu muta nimic ce e lipit de piele
• raceste zona cu apa rece sau calduta timp de 20-30 de minute (nu folosi gheata, apa cu gheata, iaurt sau unt)
• aplica o crema antibiotica mai puternica (cere sfatul medicului)
• ridica zona afectata pentru a reduce durerea si umflarea
• ia medicamente pentru durere disponibile fara prescriptie medicala
• mergi cat mai curand la o consultatie medicala

De asemenea, iti recomandam sa ai mereu la indemana un kit de prim ajutor de calatorie. Acesta contine comprese sterile ce pot fi folosite dupa aplicarea cremei cu antibiotic, dar si plasturi si pansamente care iti vor fi de folos in caz de alte accidentari.

Pentru fixarea tifonului sau a pansamentului, foloseste un bandaj elastic autoadeziv. Atentie, acesta se lipeste doar pe zonele neafectate, strict pentru fixarea pansamentului. Bandajul este usor de aplicat si manevral, nu lasa reziduuri si este permeabil pentru aer.

Masuri de prim ajutor necesare in cazul arsurilor de grad III

Iata ce trebuie sa faci in caz de arsuri de gradul 3:

• indeparteaza imediat persoana de sursa de caldura pentru a opri arderea
• indeparteaza hainele si bijuteriile care se afla langa zona arsa, dar nu dezlipi niciun articol lipit de piele; daca e nevoie, decupeaza hainele
• culca victima la pamant si acoper-o folosind o patura, dar nu atinge materialul de zona arsa
• stropeste arsura cu apa rece, apoi aplica comprese sterile cu apa rece pe zona afectata
• utilizeaza analgezice pentru a ameliora durerea
• nu aplica niciun fel de crema, alifie sau alta substanta pe arsura
• daca apar basici, nu le sparge
• suna la 112 sau transporta victima la spital imediat

Arsurile de gradul III pot pune viata in pericol si necesita grefe de piele. Grefele de piele inlocuiesc tesutul deteriorat cu piele sanatoasa luata in alta parte a corpului, dintr-o zona neafectata. Daca victima nu are suficienta piele disponibila pentru grefa in momentul ranirii, o sursa temporara de grefa poate proveni de la un donator decedat sau de la o sursa artificiala. Totusi, acestea vor trebui in cele din urma inlocuite cu grefe proprii. Tratamentul include de asemenea lichide suplimentare, de obicei administrate intravenos. Rolul lor e de a mentine tensiunea arteriala constanta si pentru a preveni socul si deshidratarea.

Important! Solicita asistenta medicala de urgenta pentru:

• arsuri care acopera mainile, picioarele, fata, zona genitala, fesele, o articulatie majora sau o zona mare a corpului
• arsuri profunde (arsuri de gradul III care afecteaza toate straturile pielii sau chiar tesuturi mai profunde)
• arsuri care au pete negre, maro sau albe ori par carbonizate
• arsuri cauzate de substante chimice sau electricitate
• arsuri la nivelul cailor respiratorii
• dificultati de respiratie, tuse sau dureri in gat, chiar daca apar cu intarziere

Totodata, contacteaza-ti medicul daca observi:

• semne de infectie: cresterea durerii, inrosirea si umflarea zonei, scurgeri din rana
• vezicule care nu se vindeca in doua saptamani
• simptome noi
• cicatrici semnificative

Ce complicatii pot aparea in urma arsurilor?

Arsurile pot duce uneori si la alte probleme, inclusiv soc, epuizare termica, infectie si cicatrici.
Soc
Dupa raniri grave, organismul poate intra in soc. Situatia poate pune viata in pericol daca exista un aport insuficient de oxigen. Simptomele socului includ paloarea fetei, piele rece sau umeda, puls rapid, respiratie rapida si superficiala, cascat si inconstienta. Daca suspectezi ca victima arsurii intra in stare de soc, suma imediat la 112.
Epuizare termica
Epuizarea termica, la fel ca insolatia, apare cand temperatura corpului creste la 37-40 °C sau mai mult. Simptomele includ oboseala extreme, ameteli sau lesin, senzatie de rau sau varsaturi, puls rapid, durere de cap, dureri musculare, iratibilitate si confuzie. Daca o persoana cu epuizare termica este dusa rapid intr-un loc racoros, i se da sa bea apa si este dezbracata, ar trebui sa inceapa sa se simta mai bine in aproximativ jumatate de ora.
Infectii
Ranile cauzate de arsuri se pot infecta cu usurinta daca intra bacterii in ele, in special daca au aparut basici ce s-au spart. Semnele unei infectii includ durere, miros neplacut, temperatura ridicata, umflarea si inrosirea pielii. Infectia poate fi tratata de obicei cu antibiotice, insa e necesar un consult medical. In cazuri rare, o arsura infectata poate provoca sepsis sau sindrom de soc toxic.
Probleme osoase si articulare
Problemele osoase si articulare apar atunci cand tesutul cicatricial proboaca scurtarea si strangerea pielii, muschilor sau tendoanelor.
Cicatrici
Cele mai multe arsuri minore lasa doar cicatrici minime, insa arsurile de gradul II si III pot cauza cicatrici serioase. Dupa ce rana s-a vindecat, se recomanda aplicarea unui emolient timp de 3-6 luni si folosirea cremei de protectie solara cu un factor ridicat.
Impact psihologic
In afara de leziunile fizice, arsurile pot provoca si probleme emotionale. Cele mai comune sunt anxietatea, stresul, depresia, lipsa de incredere in sine si tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Se recomanda sesiuni de terapie cu un psiholog, de preferat cu unul specializat in tratarea persoanelor care se recupereaza dupa arsuri. Arsurile pot fi probleme medicale minore ce se pot trata acasa sau urgente ce pot pune viata in pericol si care necesita ingrijiti medicale imediate. Tine cont de informatiile din acest articol referitoare la masurile de prim ajutor si contacteaza medicul pentru o consultatie chiar daca problema nu pare serioasa. Acest articol are rol informativ. Daca tu sau o persoana cunoscuta a suferit o arsura, este esential sa te adresezi unui doctor. Medicul este singura persoana in masura sa puna un diagnostic corect si sa recomande un tratament pentru arsuri corespunzator.

Referinte:

• “Burns and Scalds.” NHS, 2022, www.nhs.uk/conditions/burns-and-scalds/. Accesat la 3 Nov. 2022.
• “Burns – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burns/symptoms-causes/syc-20370539. Accesat la 3 Nov. 2022.
• “Burns: Types, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/12063-burns. Accesat la 3 Nov. 2022.
• ‌“Complications Post Burns.” Physiopedia, 2020, www.physio-pedia.com/Complications_Post_Burns. Accesat la 3 Nov. 2022.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 9 =