Tot ce trebuie sa stii despre amenajarea cabietului medical

Amenajarea unui cabinet medical nu este dificila cat tii cont de cateva aspecte. Descopera in continuare care sunt normele legale, cum stabilesti conceptul unui cabinet, cum planifici eficient spatiul, precum si ce dotari standard e nevoie sa bifezi.

Care sunt cele mai importante aspecte in amenajarea unui cabinet medical?

Cabinetele medicale, la fel ca orice unitate medico-sanitara, trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: sa fie spatii bine luminate, cu o curatenie ireprosabila, dotate cu echipamente eficiente, de preferat de ultima generatie, precum si suficient de spatioase.

La consultatii, tratamente sau orice tip de vizita, e necesar ca pacientii sa se simta confortabil. Totodata, cadrele medicale au nevoie de spatii bine organizate, astfel incat sa aiba la indemana instrumentarul, medicamentele si diferite obiecte folosite regulat. Nu in ultimul rand, amenajarea cabinetului se face luand in considerare si normele de igiena. Astfel, suprafetele trebuie sa fie rezistente si usor de curatat si dezinfectat.

Care sunt normele de amenajare a cabinetelor medicale

Orice cabinet medical trebuie sa respecte normele legate privind structura functionala. Iata care sunt acestea:

Cabinetul medical are in componenta minima o sala de asteptare, un grup sanitar, o sala de tratamente, un cabinet de consultatii propriu-zis, precum si spatii de depozitare.

Sala de asteptare se amenajeaza astfel incat fiecare loc de sedere sa aiba suprafata minima de 1/1,5 m2/persoana (in cazul cabinetelor pentru adulti) sau 1,5/2 mp2/persoana (in cazul cabinetelor pentru copii).

Atat cabinetul de consultatii, cat si sala de tratamente, au o suprafata minima de 9m2 fiecare si sunt dotate cu chiuveta racordata la apa curenta calda si rece.

In toate spatiile, pardoseala, peretii, tavanele si suprafetele de lucru sunt lavabile, rezistente la dezinfectare, la actiunea acizilor (daca e cazul), la decontaminari radioactive (daca e cazul) si fara asperitati care retin praf. Mochetarea podelei este interzisa.

Cabinetele unde se efectueaza interventii chirurgicale care necesita spitalizare au o incapere speciala pentru recuperarea postoperatorie. In acest caz, se asigura o suprafata minima de 7 m2/pat.

Cabinetele unde au loc prelevari de fluide biologice au o incapere separata destinata acestei activitati, dotata cu mobilier adecvat, sursa de apa si racord la sistemul de canalizare.

De asemenea, toate cabinetele trebuie sa asigure accesul persoanelor cu handicap motor.

Stabilirea conceptului

Fiecare cabinet medical ar trebui amenajat in urma alegerii unui concept. Chiar daca are un rol practic, cabinetul nu are de ce sa fie plictisitor, cu un aspect rece, neprietenos. Mai mult, spatiile bine personalizate, cu un design atractiv, vor ajuta pacientii sa ramana calmi si optimisti. Fireste, e necesar sa se tina cont de identitatea vizuala a brand-ului, care include logo-ul si gama cromatica.

Iti recomandam sa apelezi la serviciile unui designer de interior pentru a obtine un rezultat atat practic, cat si estetic. Acesta iti poate oferi cele mai potrivite idei de amenajare a cabinetului medical, in functie de specialitate. Cabinetul unui medic pediatru, de exemplu, ar trebui sa fie mai colorat, pentru ca cei mici sa se simta in largul lor. Picturile de pe pereti sunt o idee potrivita in acest caz, la fel ca o zona cu masuta, scaune, coli de hartie si creioane de colorat.

Planificarea spatiului din cabinet

In faza de planificare a spatiului se tine cont de diferite aspecte. Incepem, bineinteles, cu dimensiunea spatiului disponibil si modul in care era compartimentat acesta. Apoi, se ia in considerare specializarea, un cabinet ginecologic fiind amenajat diferit fata de unul stomatologic sau de medicina generala. Nu in ultimul rand, e important sa estimezi corect fluxul de pacienti. Astfel, vei stii cum sa amenajezi zonele de asteptare.

In ceea ce priveste receptia, stim deja cat de mult conteaza prima impresie. Alege mobilier simplu, de preferat in nuante neutre. Evita culorile tipatoare, astfel incat aspectul general sa fie relaxant si vesel, fara a crea anxietate.

Desigur, spatiul nu trebuie sa fie inghesuit, iar zona de asteptare sa nu se afle chiar la intrare. Daca se poate, amenajeaza o zona pentru completarea formularelor langa receptie, pentru a evita aglomeratia.

In zona de asteptare concentreaza-te pe confortul pacientilor. Foloseste nuante placute, evita parfumurile de camera puternice si nu exagera cu decoratiunile. In cazul in care nu exista lumina naturala, monteaza becuri cu lumina calda, nu rece. De asemenea, cei mai multi prefera sa asculte muzica in surdina, nu radio sau zgomot de TV. Pentru a completa camera, nu uita de materiale de lectura: pliante sau reviste interesante.

Urmeaza camerele de consultatie. Birourile mari, masive, creaza o bariera intre medic si pacient. Sunt de preferat cele de dimensiune medie sau mica, cu un design minimalist, care fac cabinetul sa para mai prietenos. Ia in calcul si aspectul scaunelor: cele mai multe persoane observa cand doctorul are un scaun evident scump si confortabil, in timp ce ele se aseaza pe unul ieftin din plastic. Cauta sa gasesti un echilibru, din respect pentru pacienti.

In ceea ce priveste grupurile sanitare, concentreaza-te pe igiena. Spatiul trebuie sa fie mereu bine aerisit, suficient de spatios si usor de dezinfectat. Vasele de wc suspendate sunt o solutie excelenta, care usureaza procesul curateniei.

Ce dotari standard ar trebui sa aiba orice cabinet medical

Unitatile medico-sanitare trebuie sa aiba anumite dotari minime obligatorii, potrivit anexei nr. 2 la Ordinul MSF nr. 153/2003, modificat prin Ordinul MS nr. 1010/2020 si Ordinul MS nr. 1760/2020. Acestea sunt stabilite in functie de specialitate, insa e necesar pentru orice cabinet sa aiba dotarile standard prezentate in continuare.

Mobilier medical

Dotarea minima obligatorie a cabinetelor medicale, potrivit legislatiei in vigoare, include un numar de piese de mobilier medical in functie de specialitate. Lista include canapea sau pat de consultatii medicale, masa de tratamente, pat pentru nou nascuti, pat pediatric, brancard pentru transport, pat de spital, masa de examinare ginecologica, stativ pentru perfuzii, precum si birou, rafturi, cuier, dulap pentru fisele pacientilor.

Achizitioneaza-le doar de la un distribuitor autorizat pentru spitale, clinici si cabinete medicale. Astfel, te asiguri ca produsele sunt rezistente si se ridica la standardul de calitate asteptat.

Dulapul pentru medicamente din metal este vopsit in camp electrostatic, pastrandu-si aspectul timp indelungat. In partea superioara are usi glisante din sticla, la mijloc doua sertare metalice, iar in jumatatea de jos un corp metalic cu doua usi, cu raft interior. Dimensiunile (185x92x36 cm) permit depozitarea unui numar mare de medicamente sau instrumente medicale fara a ocupa mult spatiu in cabinet.

Mese instrumentar

Mesele pentru instrumentar din inox sunt usor de curatat si dezinfectat. Sunt durabile, nu oxideaza si nu se deterioreaza din cauza substantelor folosite la dezinfectie. Oferta include mai multe tipuri de mese: unele sunt realizate complet din inox, in timp ce altele au fost blatul din acest material.

Orienteaza-te catre mese mobile, cu blat detasabil si inaltime reglabila. In functie de preferinte, poti alege un produs reglabil pe baza de sistem hidraulic sau cu mecanism manual, pe baza de rotita.

Masa pentru aparatura medicala TM-B 2001 este realizata din metal vopsit in camp electrostatic. Are o intaltime de 90 cm si doua rafturi metalice pentru ca medicii sa aiba la indemana toate instrumentele si ustensilele necesare. Cele 4 roti pivotante la 360 grade permit mutarea sa facila.

Paravane si stative

Paravanele si stativele ofera intimitate pacientilor, un aspect esential pentru confortul lor. Confectionate din poliester sau poliplan, ele sunt usor de curatat si dezinfectat corespunzator. De asemenea, rezista bine in timp, chiar daca sunt folosite solutii puternice. Durabilitatea este garantata de cadrul metalic care nu oxideaza, iar rotile pivotante le fac simplu de mutat in functie de nevoi.

Paravanul medical mobil cu 3 sectiuni TM-A 1015 este compus din 3 sectiuni care pot fi detasate. Astfel, procesul de curatenie si dezinfectare are loc fara bataie de cap. Cadrul este realizat din metal vopsit in camp electrostatic, iar sectiunile sunt confectionate din poliester rezistent.

Scaune recoltare

Scaunele de recoltare trebuie sa fie atat comode, cat si practice. Oferta de pe piata include scaune cu reglare manuala a spatarului si a platformei, dar si electrice, care se regleaza din telecomanda. Iti recomandam sa optezi pentru unele de cea mai buna calitate, confectionate din materiale durabile. E important sa iei in considerare nu doar baza, ci si tapiteria. De exemplu, produsele moderne sunt acoperite cu piele ecologica cu proprietati ignifuge care rezista cu succes la curatari si dezinfectari repetate.

Scaunul mecanic de recoltare sange si dializa are un cadru din otel vopsit electrostatic, spatar si suport de picioare reglabile si rabatabile pana la pozitia orizontala. Pielea ecologica este usor de curatat, iar suportul de perfuzii este telescopic si detasabil.

Produse de dezinfectie

Produsele de dezinfectie sunt obligatorii in cabinetul medical. Protocoalele de igienizare sunt stabilite prin cadru legal, pentru a preveni contaminarea personalului medical si a pacientilor. Astfel, exista 3 etape ale procesului: curatenia, dezinfectia si sterilizarea.

Curatenia se refera la procesul prin care murdaria este curatata de pe suprafete si obiecte. Se folosesc produse specifice precum detergenti, sapunuri, substante abrazive, aplicate cu ajutorul lavetelor, mopurilor, buretilor etc.

Dezinfectia are rolul de a distruge virusi, fungi, microbacterii, spori bacterieni si mucegaiuri. In acest caz sunt vizate suprafetele, ustensilele medicale, dar si mainile persoanelor prezente in cabinet. Poate fi realizata cu raze ultraviolete, prin caldura uscata, caldura umeda sau mijloace chimice (produse biocide).

Sterilizarea este ultimul pas si se aplica in special suprafetelor si dispozitivelor medicale. In urma acestui proces sunt inlaturate toate microorganismele, pentru a se asigura evitarea riscului de infectare.

Dezinfectantul pentru maini Germifree la 1 litru este ideal pentru cabinetele medicale. Pacientii il pot folosi imediat cum au intrat, pentru a nu contamina suprafetele atinse. Are efect virucid, bactericid si fungicid, iar glicerina ofera hidratare, pentru a preveni uscarea pielii.

Consumabile medicale

Cabinetele se doteaza cu consumabile medicale in functie de specialitate, conform legislatiei in vigoare. Cu toate acestea, intalnim produse comune, precum recipiente de colectare, lame si lamele, echipamente de protectie, ace, plasturi sterili sau leucoplast.

Plasturele steril pentru fixarea branulei Pharmapore IV este un tip de plasture autoadeziv aerat si foarte elastic. Este confectionat dintr-un material hipoalergenic care se inlatura fara durere. Simplu de folosit si confortabil, produsul este permeabil pentru vapori de apa si aer. Pe mijloc prezinta o incizie pentru fixarea branulei. La capatul acesteia este fixat un tampon moale din vascoza laminata.

Speram ca acest articol ti-a fost de folos in amenajarea unui cabinet medical. Tine cont de sfaturile de mai sus, precum si de normele legale, pentru a obtine un spatiu practic, functional si confortabil pentru cadrele medicale si pacienti.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 17 =