Acinetobacterul baumannii – Tratare si prevenire

Bacteria Acinetobacter Baumannii se transmite in special in spitale si este asociata cu diverse complicatii medicale si rate crescute de mortalitate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre caracteristicile sale si impactul asupra sanatatii, care sunt cauzele infectiei si in ce mod se transmite, precum si simptomele prin care se caracterizeaza si cele mai bune masuri de prevenire.

Ce este bacteria Acinetobacter baumannii?

Acinetobacter este un grup de bacterii gasite in mod obisnuit in mediu, cum ar fi in sol si apa. Exista mai multe tipuri, insa cea mai frecventa cauza a infectiilor este Acinetobacter baumannii. Este vorba un tip de bacterie gram negativa, ceea ce inseamna ca apare roz/rosie sub microscop.

Bacteria poate infecta sangele, plamanii, rinichii si alte organe, fiind foarte periculoasa pentru sanatatea umana. Un lucru ingrijorator despre aceste bacterii este ca sunt rezistente la multe antibiotice, ceea ce inseamna ca tratamentul poate fi dificil.

Sunt intalnite des in spitale, mai ales in unitatile de terapie intensiva. In plus, acinetobacter baumannii poate ramane pe suprafete uscate si poate supravietui in mediul spitalicesc pentru o perioada lunga de timp. De aceea, este deosebit de important sa se previna raspandirea lor pentru a proteja pacientii.

Cauzele Acinetobacterului baumannii

Acinetobacterul baumannii provoaca infectii prin faptul ca intra in organismul uman si incepe sa se inmulteasca. De regula, acest lucru se intampla atunci cand suntem deja slabiti sau cand avem rani deschise care ofera bacteriilor o cale de intrare. 

Dupa ce patrunde in corp, bacteriile incep sa atace si sa invadeze diferite parti ale acestuia, provocand inflamatie si simptomele asociate cu infectia. Acinetobacterul baumannii este foarte periculos si poate afecta diverse organe si sisteme ale corpului, inclusiv sangele, plamanii, rinichii si creierul. 

Transmiterea Acinetobacterului baumannii

Infectia cu baumannii apare cel mai des in spitale, in special in sectiile de terapie intensiva sau de arsuri, mai ales la pacientii cu o stare de sanatate grava. Transmiterea se poate face prin intermediul personalului medical, prin contactul direct cu o persoana infectata sau chiar prin aer, atunci cand o persoana tuseste sau stranuta. De asemenea, cateterele urinare sau venoase pot facilita infectia.

Predispozitie la Acinetobacterul baumannii

Exista anumiti factori de risc pentru infectia cu Acinetobacter baumannii de care trebuie tinut cont. Persoanele din urmatoarele grupuri sunt mai susceptibile:

  • cele internate in spital pentru o perioada mai lunga de timp
  • care au fost intubate sau au catetere
  • care sufera de diabet
  • au rani deschise
  • sufera de boli pulmonare cronice 
  • au un sistem imunitar slabit

Semne si simptome ale Acinetobacterului baumannii

Pneumonie

Pneumonia, inclusiv cand este cauzata de Acinetobacter baumannii, poate produce simptome precum tuse persistenta, dificultate in respiratie, febra si durere in piept. Pacientii pot prezenta si secretii purulente din plamani si o stare generala de slabiciune si oboseala.

Infectii ale sangelui

Infectiile sanguine asociate cu baumannii pot declansa febra ridicata, frisoane, senzatie de slabiciune si dureri musculare. Uneori, pacientii pot prezenta si confuzie mentala sau scaderea tensiunii arteriale.

Meningita

Meningita consta in inflamatia membranelor care acopera creierul si maduva spinarii. Simptomele comune includ dureri de cap severe, rigiditate a gatului, sensibilitate la lumina, febra, greata si varsaturi.

Infectii postchirurgicale

Infectiile postchirurgicale cu acinetobacter baumannii pot produce umflaturi, roseata si dureri la locul interventiei chirurgicale. Pacientii pot prezenta si secretii purulente sau febra.

Infectii de tract urinar

Infectiile de tract urinar pot determina urinari frecvente, usturime la urinare si durere abdominala. Uneori, urina poate avea un aspect tulbure sau poate prezenta un miros neplacut.

Infectii osoase

Infectiile osoase cauzate de aceasta bacterie pot declansa dureri intense la nivelul osului afectat, umflaturi si sensibilitate la atingere. In plus, pacientul poate avea si o stare generala de slabiciune.

Infectii ale pielii si ale tesutului moale

Infectiile pielii si ale tesutului moale pot cauza roseata, umflaturi si durere la locul leziunii. Uneori, pot aparea si ulceratii sau abcese si, in cazuri severe, febra si frisoane.

Prevenire impotriva bacteriei baumannii

Dezinfectarea suprafetelor

Pentru a preveni raspandirea bacteriei acinetobacter baumannii, este necesara dezinfectarea frecventa a suprafetelor din spitale si clinici medicale. Se folosesc solutii de protectie si dezinfectie adecvate pentru a curata si dezinfecta suprafetele atinse frecvent: clantele usilor, paturile, mesele de operatie si alte echipamente medicale. Dezinfectarea regulata a suprafetelor poate reduce semnificativ riscul de transmitere a bacteriei, fiind cea mai importanta metoda de preventie a infectiei.

Mentinerea curateniei de catre personalul medical

Personalul medical trebuie sa fie constient de importanta mentinerii unui mediu curat si igienic in toate unitatile de ingrijire medicala. Procesul implica curatarea si dezinfectarea regulata a spatiilor de lucru, respectarea protocoalelor de igiena si utilizarea echipamentelor de protectie potrivite pentru a preveni contaminarea incrucisata.

Spalarea pe maini a personalului medical

Una dintre cele mai eficiente modalitati de prevenire a raspandirii bacteriei acinetobacter baumannii este spalarea regulata a mainilor de catre personalul medical. Aceasta trebuie sa fie o practica standard in toate situatiile, inclusiv inainte si dupa contactul cu pacientii, manipularea echipamentelor medicale si dupa gestionarea deseurilor care pot fi infectate.

Mentinerea igienei pacientilor

Nu in ultimul rand, este necesara mentinerea igienei pacientilor, care include schimbarea la timp a bandajelor si a pansamentelor, igienizarea tuburilor si dispozitivelor medicale desprinse, precum si monitorizarea igienei perfuziilor intravenoase. Astfel se pot preveni contaminarea si raspandirea bacteriei. Atentie, este necesar sa se foloseasca intotdeauna consumabile medicale de la distribuitori autorizati!

Diagnostic medical

Metodele comune de diagnostic pentru acinetobacter baumannii includ cultura bacteriana, teste de imagistica si teste de sensibilitate la antibiotice.

Pentru cultura bacteriana se preleveaza mostre de la pacient (sange, urina, lichid cefalorahidian sau alte fluide corporale), care apoi se cultiva in medii speciale de crestere in laborator pentru a detecta prezenta bacteriei. 

In unele cazuri pot fi recomandate radiografii toracice sau tomografia computerizata (CT) pentru a detecta leziuni sau modificari asociate cu infectia cu acinetobacter baumannii. Dupa stabilirea diagnosticului, bacteriile sunt supuse unor teste pentru a determina ce antibiotice sunt eficiente impotriva lor.

Tratament pentru Acinetobacter baumannii

Uneori poate fi greu pentru medici sa vindece un caz de acinetobacter baumannii. Tratamentul include antibioticele, insa bacteria este rezistenta la multe dintre aceste medicamente. De obicei, medicii incep tratamentul pe baza celor mai bune presupuneri, trimitand mostre pentru cultura si analiza in laborator pentru a determina sensibilitatea bacteriei la antibiotice. Daca bacteriile sunt rezistente la un anumit tip, medicul poate opta pentru alte optiuni.

Complicatii ale Acinetobacterului baumannii

Bacteria rezistenta la antibiotice poate persista in corp si se poate raspandi mai usor, provocand infectii cronice sau recurente. Infectiile severe, cum ar fi bacteriemia sau pneumonie, pot deveni mai dificil de controlat, iar riscul de complicatii grave, cum ar fi septicemia sau insuficienta multipla de organe, creste. In plus, infectiile rezistente la antibiotice pot prelungi internarea in spital si pot necesita tratamente mai agresive si invazive. Doua exemple comune in aceasta situatie sunt terapia cu antibiotice intravenoase si interventiile chirurgicale pentru drenajul abceselor sau indepartarea tesuturilor infectate. 

Pe termen lung, bacteriile rezistente la antibiotice pot afecta negativ calitatea vietii pacientului. Mai mult, exista riscul de raspandire in comunitate, ceea ce poate duce la epidemii sau focare de infectie dificil de controlat. 

Concluzie

Din cauza simptomelor si complicatiilor pe care le cauzeaza, dar mai ales pentru ca poate fi rezistenta la antibiotice, acinetobacter baumannii reprezinta o amenintare semnificativa pentru sanatate. In acest moment, tratamentul adecvat este dificil din cauza limitarilor terapeutice. Drept urmare, prevenirea raspandirii bacteriei in mediile de ingrijire medicala este esentiala si implica masuri riguroase de igiena, dezinfectare si control al infectiilor. 

Surse:

  • “Acinetobacter in Healthcare Settings.”, Centers for Disease Control and Prevention, 2024, www.cdc.gov/hai/organisms/acinetobacter.html. Accesat la 10 aprilie 2024.
  • “What to Know about Acinetobacter Baumannii.” WebMD, 2022, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-about-acinetobacter-baumannii. Accesat la 10 aprilie 2024.
  • “The Epidemiology and Control of Acinetobacter Baumannii in Health Care Facilities.” Clinical Infectious Diseases/Clinical Infectious Diseases (Online. University of Chicago. Press), vol. 42, no. 5, 1 Mar. 2006, pp. 692–699, academic.oup.com/cid/article/42/5/692/2052763, https://doi.org/10.1086/500202. Accesat la 10 aprilie 2024.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + seven =