Curatarea ranilor cronice – de ce este importanta?

Ce sunt ranile cronice?

Conform termenilor medicali, ranile cronice sunt acele rani care se vindeca greu (minim 6-8 saptamani) sau al caror ritm de vindecare este incetinit sau chiar oprit. Dintre acestea, cel mai des intalnite sunt ulcerul varicos, ulcerul de presiune (escara) si arsurile de gradul I si II. 

Pentru cei care se confrunta cu astfel de rani, este bine de stiut ca orice rana cronica implica un proces de vindecare in trei etape:

  • etapa de curatare a ranilor cronice, in care tesuturile distruse (necrozate), bacteriile si microbii sunt indepartate
  • etapa de regenerare a tesuturilor in care rana nu va mai prezenta semne de infectie, devine curata si apar tesuturi noi, de granulatie
  • etapa de cicatrizare,cand pielea se reface (apare tesutul epitelial), iar rana se inchide complet

Beneficii din curatarea ranilor cronice

Curatarea in profunzime a ranilor cronice este, poate, cea mai importanta faza a tratamentului. Iata cateva din principalele motive pentru care etapa de curatare a ranii este importanta:

  1. Elimina orice urma de infectie, bacterii, toxine, microbi sau tesut necrozat
  2. Reduce riscul de infectare pe parcursul tratamentului de vindecare
  3. Odata oprita sangerarea, leucocitele migreaza mai usor in rana pentru a o apara de eventuale infectii pe parcursul procesului de vindecare
  4. Favorizeaza si accelereaza vindecarea

Metode de tratament pentru curatarea ranilor cronice

In functie de tipul si stadiul ranii cronice, medicul specialist va face o evaluare atenta a pacientului, considerand si alte probleme de sanatate sau comborbiditati existente. Astfel, fiecare pacient va beneficia de un tratament specializat si personalizat.

Daca metodele traditionale de tratament al ranilor adanci implica curatarea acestora pe cale chirurgicala, in prezent, datorita evolutiei stiintei medicale, exista si metode de tratament modern, neinvaziv  pentru curatarea ranilor cronice.

O astfel de metoda de tratament implica aplicarea unor geluri sau unguente speciale pentru debridare autolitica. Principiul de actiune se bazeaza pe substante active precum hidrogelul sau hidrocoloidul care inmoaie si indeparteaza fara durere tesutul necrozat. Astfel, mecanismele fiziologice se echilibreaza, accelerand procesul natural de vindecare. Ulterior, rana cronica va trece mult mai rapid prin fazele ce duc catre vindecare.

Pentru a usura munca personalului medical si a permite tratarea ranilor cronice chiar si la domiciliu, la indicatiile medicului specialist, va prezentam Cavidagel –  un hidrogel amorf steril ce contine hidrocoloid si alginat de claciu. 

Cavidagel este un dispozitiv medical testat si avizat de Ministerul Santatatii. Acesta a fost special creat pentru a facilita debridarea autolitica in cazul ranilor adanci, fiind utilizat cu succes de pacienti si medici din intreaga lume.

Imediat dupa aplicare, Cavidagel hidrateaza zona afectata si creeaza un mediu umed propice vindecarii rapide a plagii. De asemenea, alginatul din compozitie amelioreaza si calmeaza durerile. Are o actiune eficienta si versatila, eliminand chiar si mirosul neplacut in cazul ranilor cu puroi.

Cum functioneaza?

Rana uscata absoarbe apa din compozitia Cavidagel si inlatura treptat tesutul necrozat. Astfel, rana uscata este transformata intr-una umeda (efectul hidrogelului).

In cazul unei rani umede, particulele hidrocoloidale din compozitia Cavidagel sunt activate, iar excesul de fluid din rana este absorbit, echilibrand nivelul de umiditate la nivelul ranii.

Cavidagel este indicat in special in rani cronice cum sunt: ulcerul varicos, ulcerul de presiune, ranile neinfectate ale piciorului diabetic, arsurile de gradul I si II. Poti utiliza Cavidagel si pentru cicatrizarea rapida a ranilor. 

Inainte de utilizare, o evaluare a ranii cronice de catre medicul specialist este absolut necesara. 

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =