Diferenta dintre raceala si gripa: diferente, simptome si tratament

Raceala si gripa sunt deseori confundate intre ele, avand multe simptome similare. De aceea, poate fi dificil sa facem diferenta atunci cand suntem bolnavi. Descopera din acest articol ce le cauzeaza, cum se transmit, ce sa faci pentru a preveni imbolnavirea, cum se trateaza corect si care este diferenta dintre raceala si gripa.

Cauze

Gripa este cauzata de virusurile influenza, care infecteaza nasul, gatul si plamanii. Exista 4 tipuri de virus gripal influenza, numite A, B, C si D. Virusul A se intalneste in special la pasarile acvatice, insa si oamenii si porcii se pot imbolnavi. Virusurile B si C afecteaza in primul rand oamenii, provocand epidemii de sezon. Cat despre virusul D, circula la bovine si porci.

Raceala este o boala care afecteaza in special mucoasa respiratorie a nasului, gatului, sinusurilor si laringelui. Poate fi cauzata de peste 200 de tulpini de virusuri, cele mai comune fiind rinovirusurile si coronavirusurile. Este cea mai frecventa boala infectioasa la om si apare cel mai frecvent in sezonul rece.

Factori de risc

Oricine poate lua raceala sau gripa, insa exista anumiti factori care pot creste sansele de imbolnavire. Primul este varsta, sugarii si copiii mici fiind cei mai expusi. Seniorii se afla de asemenea in grupa de risc, in special cei care sufera de boli cronice.

Desi virusurile circula tot anul, toamna si iarna suntem mai predispusi sa ii intalnim. In primul rand, in sezonul rece petrecem mai mult timp in interior, deseori cu geamul inchis. Astfel, virusul se transmite mai usor de la o persoana la alta. Din acest motiv suntem mai expusi atunci cand calatorim in mijloacele de transport in comun, la birou sau la scoala. Totodata, primavara si vara avem o alimentatie mai sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete. Acestea contin nutrienti care sustin sanatatea sistemului imunitar. In timpul iernii, insa, consumam alimente mai procesate, care isi pot pierde din vitamine. Nu in ultimul rand, lipsa miscarii cand e frig afara contribuie la slabirea sistemului imunitar.

Transmitere

Raceala si gripa se transmit in doua feluri: aerosoli sau contactul direct cu obiecte contaminate. Aerosolii sunt mici picaturi din aer pe care le putem inspira pe nas sau pe gura dupa ce o persoana infectata a stranutat, tusit, tipat, cantat sau vorbit in apropiere. Pentru ca sunt usori, aerosolii raman in aer si pot fi transportati de vant.

In cazul contactului cu obiecte contaminate, procesul e usor diferit. Aerosolii sau picaturile respiratorii mai mari pot cadea pe diferite obiecte. Totodata, daca o persoana infectata stranuta sau tuseste in palma, virusul va fi transferat pe orice lucru atins de aceasta. E vorba in general de clante, intrerupatoare, telefoane, tastaturi, telecomenzi, baterii de chiuveta, cani, sticle etc. Daca o persoana sanatoasa atinge aceste obiecte, virusul ajunge pe propria mana. Cand mana atinge fata (in special gura, nasul sau ochii), raceala sau gripa sunt transmise mai departe.

Atentie, afectiunile pot fi transmise si cu o zi inainte de aparitia simptomelor. Desi inca nu ne simtim rau, infectia se afla deja in corp si o putem da mai departe.

Simptome

Simptomele obisnuite ale racelii includ:

  • tuse
  • stranut
  • nas infundat
  • curgerea nasului
  • durere in gat
  • oboseala
  • dureri de cap
  • pierderea poftei de mancare
  • febra (la sugari si copii mici, mai rar la adulti)

In general, raceala debuteaza cu oboseala, stranut si durere de cap. In urmatoarele zile incepe sa curga nasul si apare tusea. Simptomele trec de la sine in 7-10 zile, insa pot dura si 3 saptamani. Uneori se dezvolta o tuse post-virala care persista dupa ce raceala a trecut.

Simptomele obisnuite ale gripei includ:

  • febra (inclusiv la adulti)
  • frisoane
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • tuse uscata
  • voce ragusita
  • nas infundat
  • curgerea nasului
  • oboseala
  • confuzie
  • lipsa poftei de mancare
  • greata si/sau diaree (la copii, mai rar la adulti)

Simptomele sunt mai puternice decat la raceala, insa afectiunea trece de obicei mai usor, intre 2 si 8 zile. Daca infectia ajunge in tractul respirator inferior, cauzeaza pneumonie.

Asemanari dintre raceala si gripa

Principala asemanare dintre raceala si gripa o reprezinta simptomele comune. Desi la gripa acestea pot fi mai puternice, nu e obligatoriu sa se intample asa. Fiecare persoana poate fi afectata in mod diferit, in functie de varsta sau starea generala de sanatate.

Modul in care se transmit cele doua afectiuni si faptul ca sunt cauzate de virusi sunt celelalte doua asemanari.

Diferente dintre raceala si gripa

Prima deosebire este virusul care le cauzeaza. In cazul gripei, vorbim de virusurile influenza, iar la raceala intalnim rinovirusuri si coronavirusuri.

In ceea ce priveste simptomele, gripa este de obicei mai grava. In acelasi timp, semnele apar brusc si dispar mai repede. De asemenea, nasul curge sau este infundat mai degraba cand suntem raciti decat cand avem gripa.

O alta diferenta intre raceala si gripa este legata de preventie. Mai exact, pentru gripa exista optiunea vaccinarii. Vaccinurile anuale sunt cea mai eficienta metoda prin care putem preveni infectiile influenza. Pentru ca raceala poate fi cauzata de peste 200 de tulpini de virusuri care evolueaza rapid, nu exista un vaccin impotriva afectiunii.

Tratament

Raceala trece de la sine in 7-10 zile si nu exista tratamente pentru vindecarea infectiei. Cu toate acestea, se prescriu medicamente pentru ameliorarea simptomelor. De regula e important sa te odihnesti suficient si sa bei multe lichide, pentru a te mentine hidratat.

Gripa, in schimb, se trateaza cu medicamente precum scaderea febrei, iar in cazurile mai grave se recomanda antivirale. Siropurile de tuse si spray-urile pentru gat sunt de asemenea o idee buna. Si in cazul infectiei cu influenza trebuie sa ne odihnim si sa evitam deshidratarea. Tratamentul cu antibiotice se urmeaza doar daca apare o infectie bacteriana secundara.

Masuri de prevenire

Nimanui nu ii place sa fie bolnav, motiv pentru care e important sa cunosti masurile pe care le poti lua pentru a evita raceala si gripa.

Spala-te pe maini in mod regulat

Igiena mainilor este deosebit de importanta in preventia racelii si a gripei, precum si a altor infectii. Momentele cheie in care trebuie sa ne spalam sunt urmatoarele:

  • dupa ce stranutam si tusim, chiar daca am folosit cotul sau un servetel
  • dupa ce ne suflam nasul
  • dupa folosirea toaletei
  • inainte de a manca
  • inainte si dupa pregatirea mesei
  • inainte si dupa ingrijirea unei persoane bolnave
  • imediat cum ne intoarcem acasa de la cumparaturi, birou etc
  • imediat cum ajungem la birou, scoala etc dupa ce am folosit transportul in comun
  • dupa schimbarea scutecelor copilului
  • dupa spalarea unui copil care a folosit toaleta
  • daca mainile sunt vizibil murdare

Bineinteles, spalarea cu sapun este mai eficienta decat simpla folosire a apei. Intai umezeste-ti mainile, apoi freaca-le impreuna cu sapunul. Lasa sapunul jos si freaca mainile riguros una de cealalta timp de 20 de secunde. La final, clateste cu apa si usuca-le.

Utilizeaza dezinfectanti pentru maini

In cazul in care nu ai apa si sapun la dispozitie, foloseste cu incredere un dezinfectant de maini cu alcool. Desi acesta nu omoara toate tipurile de germeni, ramane o solutie eficienta pana cand te speli pe maini. Aplica in palma o cantitate potrivita de produs, apoi imprastie-l pe toata suprafata degetelor si a mainilor. Freaca-le una de alta aproximativ 20 de secunde, pana devin uscate.

Dezinfectantul de maini Germifree contine 60% alcool etilic, avand efect virucid, bactericid si fungicid. Varianta la 1 litru este ideala pentru pastrat la birou, in masina, la scoala sau in cabinetele medicale. Flaconul este prevazut cu o pompita dozatoare pentru a fi mai usor de utilizat. Mai mult, contine glicerina pentru a preveni uscarea pielii.

Dezinfecteaza suprafetele

Asa cum spuneam mai sus, particulele respiratorii si aerosolii pot ateriza pe diferite suprafete. Cand acestea sunt atinse de persoane sanatoase, virusul se transmite mai departe. De aceea, e bine sa dezinfectezi des obiectele si suprafetele ce pot fi contaminate. Manerele usilor si ale ferestrelor, robinetele, telefoanele mobile, tastaturile si mouseurile, intrerupatoarele, blaturile si zonele de pregatire a mancarii sunt doar cateva exemple. 

Covoarele dezinfectante sunt de asemenea o solutie eficienta. Se folosesc in spatiile cu trafic ridicat (cabinete medicale, cladiri de birouri, scoli), insa pot fi utilizate si la intrarea in locuinta personala. Covoarele sunt impregnate cu o substanta antibacteriana si retin murdaria de pe incaltaminte.

Foloseste manusi de protectie

Manusile de nitril sunt rezistente si confortabile. Se pot folosi inclusiv de catre cei alergici la latex, fiind confectionate din cauciuc sintetic. Se recomanda utilizarea lor in mijloacele de transport in comun, la cumparaturi si in alte situatii unde mainile ating multe suprafete. Desigur, in timpul utilizarii nu trebuie sa iti atingi fata.

Descopera in magazinul MLM Medical gama completa de consumabile medicale certificate si avizate de Ministerul Sanatatii.

Poarta masca de protectie

O alta masura preventiva impotriva racelii si a gripei o reprezinta purtarea unei mast. Aceasta trebuie sa acopere nasul si gura, fixandu-se bine pe nas. Masca se poarta in spatiile aglomerate si cand exista posibilitatea unei epidemii. Daca tu esti cel bolnav, evita sa iesi din casa cateva zile. In cazul in care esti nevoit sa o faci, poarta o masca de protectie pentru a-i proteja pe cei din jur.

Evita folosirea comuna a prosoapelor sau cestilor

Prosoapele folosite la comun pot raspandi germeni, motiv pentru care nu se folosesc in cladirile de birouri, scoli si alte spatii cu trafic ridicat. Acasa se spala regulat, insa daca un membru al familiei este bolnav, e mai bine sa opteze pentru prosoape de unica folosinta pana se vindeca de raceala sau gripa. Cat despre cesti, cani sau pahare, ele pot fi de asemenea contaminate. De aceea, nu se folosesc la comun.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine diferenta dintre raceala si gripa. Tine cont de masurile de preventie pentru a evita sa te imbolnavesti, iar daca ai luat vreuna dintre cele doua infectii, adreseaza-te medicului de familie.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + sixteen =