Entorsa: Cauze, simptome si tratamente eficiente pentru recuperare rapida

Entorsa este un tip de leziune comun, care poate avea doar un efect deranjant asupra pacientului sau poate afecta puternic calitatea vietii, in functie de severitate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre entorsa: simptome, tratament, factori de risc, precum si ce masuri de prevenire poti lua pentru a evita aceasta problema.

Ce este o entorsa si de ce este important sa o intelegem?

O entorsa este o leziune care apare atunci cand fibrele unui ligament se rup, ducand la deteriorarea acestuia. Ligamentele sunt structuri de legatura dure din tesut fibros care conecteaza oasele in articulatii. Entorsele apar de obicei in zone precum glezna, genunchiul si incheietura mainii. Severitatea unei entorse poate varia, variind de la o ruptura partiala la o ruptura completa a ligamentului.

Intelegerea entorselor este importanta pentru ca ele pot duce nu doar la durere si umflaturi, ci si la instabilitate si functionare limitata a articulatiilor. Drept urmare, diagnosticarea lor corecta este de dorit pentru a fi tratate corespunzator.

Tipuri si grade de afectare in entorse

Exista diferite grade de severitate ale entorselor, determinate de cat de grav sunt ranite ligamentele.

Care sunt caracteristicile entorselor de gradul I?

In cazul unei entorse de gradul 1, ligamentele experimenteaza doar o usoara intindere. Acest tip de entorsa provoaca de obicei durere si umflaturi minime. Articulatia poate fi inca stabila, iar gama de miscare nu este afectata semnificativ. Odihna, aplicarea de gheata pe zona, compresia si ridicarea membrului impreuna cu miscarea blanda si exercitiile de reabilitare treptata sunt in general suficiente pentru recuperare.

Cum se diferentiaza entorsele de gradul II de cele de gradul I?

Entorsa de gradul 2 implica o combinatie de intindere a ligamentelor si o ruptura partiala. Acest lucru are ca rezultat cresterea durerii, umflarea si instabilitatea articulatiilor. Entorsele de acest tip sunt considerate moderate, insa pot limita miscarea si pot necesita imobilizare. Tratamentul medical, inclusiv terapia fizica, sunt de obicei recomandate pentru o vindecare adecvata si pentru a restabili functia articulatiilor.

Care sunt simptomele si severitatea entorselor de gradul III?

Entorsa de gradul 3 este considerata severa si apare atunci cand ligamentul este rupt complet. Acest tip de entorsa provoaca dureri intense, umflaturi semnificative si instabilitate articulara. Articulatia afectata se poate simti slabita sau incapabila de a suporta greutatea. Necesita de obicei o interventie medicala, cum ar fi o operatie, imobilizarea cu ghips sau atele si reabilitare extinsa pentru ca pacientul sa isi recapete forta si stabilitatea.

Simptomele unei entorse

Simptomele comune ale unei entorse includ durere, umflare, vanatai si dificultati de miscare a articulatiei afectate. Poate exista sensibilitate la atingerea zonei ranite si, in functie de severitate, poate exista instabilitate articulara sau un sunet de pocnire in momentul ranirii. Unii pacienti pot prezenta si rigiditate sau spasme musculare.

Cum se manifesta durerea si sensibilitatea intr-o entorsa?

De obicei, durerea este localizata in jurul ligamentului si articulatiei ranite. Poate varia in intensitate, de la disconfort usor pana la durere ascutita, pulsanta. Zona afectata poate fi sensibila la atingere, provocand sensibilitate. Durerea se poate agrava cu miscarea sau atunci cand se pune greutate pe articulatia ranita.

Ce semnifica edemul si umflarea locala in cazul unei entorse?

Edemul se refera la acumularea de lichid in tesuturi, iar ce umflarea locala este marirea vizibila a zonei afectate. In cazul unei entorse, edemul si umflarea apar din cauza inflamatiei, ca raspuns natural al organismului la vatamare. Umflarea provoaca de obicei rigiditate si limiteaza miscarea.

Entorsa gleznei

Entorsa gleznei apare in general din cauza mersului sau exercitiilor fizice pe o suprafata neuniforma ori daca dupa o saritura se aterizeaza gresit.

In cat timp sa vindeca o entorsa la glezna?

Durata de vindecare a unei entorse a gleznei poate varia in functie de severitate. Vindecarea entorselor usoare dureaza de obicei aproximativ 1-3 saptamani, cu odihna, racirea si compresia zonei si ridicarea membrului. Entorsele de gradul 2, in schimb, pot necesita 4-6 saptamani de recuperare, care include imobilizare si terapie fizica. In cazul unei entorse de gradul 3, care implica rupturi complete ale ligamentelor, ar putea dura cateva luni pentru a se vindeca.

Entorsa mainii

Cand vorbim despre entorsele la maini, ne referim de obicei la inchietura mainii care este lezata in urma unei caderi, cand se aterizeaza pe mana. Exista insa si entorsa a degetului mare, care se poate intampla la schi sau tenis.

In cat timp sa vindeca o entorsa la maini?

Timpul de vindecare pentru o entorsa la mana depinde de severitatea leziunii. Entorsele usoare (de gradul 1) se pot vindeca in 1-2 saptamani, insa cele de gradul 2 au nevoie de 2-4 saptamani sau mai mult. In ceea ce priveste entorsele de gradul 3, poate dura pana la cateva luni pentru a se vindeca, necesitand interventii chirurgicale si reabilitare extinsa.

Entorsa genunchiului

Entorsa genunchiului apare atunci cand piciorul se roteste brusc intr-un mod gresit, de obicei in timpul unei activitati sportive.

In cat timp sa vindeca o entorsa la genunchi?

Entorsele de gradul 1 se rezolva de obicei in 2-4 saptamani cu odihna, racirea si compresia zonei si exercitii de kinetoterapie pentru a intari genunchiul. Entorsele de gradul 2 pot necesita 4-8 saptamani sau mai mult, iar cele de gradul 3 au nevoie de cateva luni pentru a se vindeca complet.

Cauze si factori de risc in entorse

O entorsa este cauzata de o leziune directa sau indirecta care scoate articulatia din pozitie si o intinde excesiv, uneori rupand ligamentele de sustinere. Exemple de leziuni care provoaca o entorsa pot include schimbarea brusca de directie in timpul alergarii, aterizarea gresita dupa o saritura, alunecara sau caderea pe o suprafata umeda sau pe un teren neuniform, precum si lovituri care provoaca o schimbare a echilibrului si cadere.

Mai multi factori de risc pot creste probabilitatea de a suferi entorse:

 • participarea la sporturi sau implicarea in activitati fizice care implica miscari bruste, sarituri sau schimbari de directie 
 • entorse anterioare, in special in aceeasi articulatie
 • lipsa incalzirii inainte de exercitii fizice
 • factori de mediu (suprafetele neuniforme, podele alunecoase sau diferite obstacolele din mediu)
 • incaltaminte necorespunzatoare, in special in activitatile care implica alergare sau sarituri ori in timpul traseelor montane
 • oboseala, care poate duce la scaderea coordonarii musculare, crescand riscul de accidente
 • varsta si sexul: persoanele mai tinere si femeile au tendinta de a avea un risc mai mare de entorsa 

Diagnosticul entorsei

Diagnosticarea entorsei incepe printr-o discutie cu medicul, care va cere detaliile legate de ranire, simptomele experimentate, mecanismul leziunii si orice antecedente de entorse sau afectiuni asociate. Apoi, articulatia afectata va fi examinata cu atentie pentru a evalua semnele de umflare, sensibilitate, vanatai, limitari ale miscarii si stabilitatea articulatiei.

In unele cazuri, pot fi recomandate teste imagistice pentru a confirma diagnosticul si a evalua severitatea entorsei. Radiografiile pot ajuta la excluderea fracturilor sau a anomaliilor osoase, iar RMN-ul (imagistica prin rezonanta magnetica) poate fi utilizat pentru a evalua tesuturile moi, cum ar fi ligamentele, pentru a determina amploarea leziunii.

Tratamentul entorsei

Exista mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont in caz de entorsa, incepand cu primul ajutor si calmarea durerii pana la terapia fizica si utilizarea bandajelor elastice.

Ce masuri de prim ajutor initiale sunt recomandate in cazul unei entorse?

Primul ajutor in cazul unei entorse implica incetarea oricarei activitati care foloseste articulatia ranita si, daca se poate, ridicarea membrului respectiv deasupra inimii. Totodata, pe zona afectata se poate pune o punga de gheata sau o compresa rece, de preferat peste un bandaj elastic.

Cum se gestioneaza durerea si inflamatia?

Aplicarea pachetelor de gheata sau a compreselor reci si utilizarea bandajelor compresive reduc durerea si umflarea. Ridicarea membrului ranit deasupra nivelului inimii ajuta de asemenea la reducerea umflaturilor. Calmantele eliberate fara prescriptie medicala pot fi utilizate pentru a atenua durerea si pentru a reduce inflamatia. In cazuri mai severe, medicul poate prescrie medicamente pentru durere mai puternice.

Ce rol are reabilitarea si terapia fizica in tratamentul unei entorse?

Reabilitarea si kinetoterapia joaca un rol esential in tratamentul unei entorse, in special in cazul celor de gradele 2 si 3. Ele au ca scop restabilirea functiei, fortei, flexibilitatii si stabilitatii articulatiei afectate. Terapeutii recomanda anumite programe de exercitii individualizate care se concentreaza pe intindere, intarire si antrenament proprioceptiv. Totodata, se folosesc ultrasunetele sau stimularea electrica pentru ameliorarea durerii si vindecarea tesuturilor.

Cand si cum se utilizeaza bandajele elastice in tratamentul entorsei?

Bandajele elastice ofera compresie si sprijin articulatiei ranite. Se aplica imediat dupa aparitia entorsei si in timpul etapelor initiale de vindecare. Bandajul trebuie infasurat ferm, dar nu prea strans. Pentru o recuperare optima, se folosesc impreuna cu celelalte metode de tratament: odihna, racirea zonei si terapia fizica.

Bandajul elastic autoadeziv este ideal pentru fixarea pansamentelor, dar se foloseste si ca bandaj de compresie usoara in caz de entorse. Desi este ahttps://shop.mlm-medical.ro/bandaje-elastice/54-853-previcoesiva-xl-bandaj-elastic-autoadeziv-pentru-fixare.htmlutoadeziv, nu se lipeste de firele de par, piele sau haine. Poate fi aplicat usor pe zonele curbe ale corpului, inclusiv pe inchietura mainii, degete, genunchi sau glezne.


Banda kinesiologica Euroathletic KLS amelioreaza durerea, stimuleaza circulatia limfatica, trateaza vanataile si inflamatiile minore si corecteaza functiile muschilor si articulatiilor.

Descopera si alte consumabile medicale de la MLM Medical utile in caz de ranire, precum plasturi sterili, leucoplast, tampoane dezinfectante sau hidrogel steril pentru arsuri.

In ce situatii poate fi necesara interventia chirurgicala in tratarea entorselor?

Entorsele severe (de gradul 3) cu rupturi complete ale ligamentelor, in special in articulatiile care suporta greutati precum glezna sau genunchiul, pot necesita operatii pentru a repara sau reconstrui ligamentele deteriorate. Cazurile in care tratamentele conservatoare, cum ar fi odihna si kinetoterapia, nu au reusit sa ofere stabilitate si sa restabileasca functia normala pot justifica, de asemenea, o interventie chirurgicala.

Masuri de prevenire a entorselor

Entorsele pot fi prevenite tinand cont de urmatoarele:
 • mentinerea muschilor puternici si a flexibilitatii prin exercitii regulate si antrenamente de forta
 • purtarea de incaltaminte adecvata, care ofera stabilitate si sprijin
 • utilizarea echipamentului de protectie in sport sau activitati care prezinta un risc mai mare de entorse
 • precautia pe suprafete neuniforme sau alunecoase
 • incalzirea inainte de sport
 • evitarea suprasolicitarii si oboselii

Concluzii

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine cauzele si simptomele entorselor de cele trei tipuri. Diagnosticul adecvat si tratamentul corespunzator sunt importante pentru vindecarea eficienta, iar practicarea masurilor preventive permite persoanelor sa se bucure de activitati fizice si sa minimizeze sansele de ranire.
Surse:
 • ‌“Sprains and Strains.” NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/sprains-and-strains/. Accesat la 17 iulie 2023.
 • ‌“Sprain: First Aid.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-sprain/basics/art-20056622. Accesat la 17 iulie 2023.
 • ‌“Sprains – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938. Accesat la 17 iulie 2023.
 • “Sprains: Types, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15461-sprains-of-the-ankle-knee-and-wrist. Accesat la 17 iulie 2023.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 3 =