Gripa in sezonul rece. Tot ceea ce trebuie sa stii

Gripa este o afectiune respiratorie cu simptome usoare pana la moderate care se vindeca in cateva zile. E diferita de o simpla raceala si poate fi periculoasa pentru grupele de risc. Descopera care sunt cauzele sale, prin ce simptome se caracterizeaza, dar si cum poate fi prevenita si tratata.

Ce este gripa?

Gripa este o boala infectioasa cauzata de virusurile influenza. În general dureaza intre 2 si 8 zile, insa poate evolua spre pneumonie, meningita, encefalita sau agravarea unor probleme de sanatate existente precum afectiunile cardiovasculare sau astmul.

Exista patru tipuri de virus influenza, notate cu A, B, C si D. Virusul gripal de tip A apare la pasarile acvatice, insa este raspandit si la mamifere (inclusiv la oameni). B si C afecteaza in special oamenii, in timp ce D apare la porci si bovine.

Se estimeaza ca pana la 15% din populatia lumii ia gripa in fiecare an. De regula numarul cazurilor creste in sezonul rece. Motivul este simplu: petrecem mai mult timp in interior alaturi de alti oameni si aerisim mai rar decat primavara sau vara. Astfel, putem transmite sau lua mai usor boala.

Care sunt simptomele gripale?

Febra

Febra este definita drept cresterea temperaturii organismului peste intervalul considerat normal. Este un simptom intalnit la diverse afectiuni, infectii, inflamatii sau intoxicatii. Apare atunci cand sistemul imunitar depisteaza un focar de infectie si trimite o substanta menita sa o opreasca. Aceasta creste temperatura si incearca sa opreasca raspandirea in corp a infectiei. Între 37,5 si 38°C febra este considerata usoara, iar intre 39 si 40,5°C este ridicata. Apare de obicei insotita de frisoane, transpiratie, dureri de cap si senzatia de piele de gaina. Desi are rolul de mecanism de aparare, tratarea sa nu pare sa agraveze afectiunea.

Dureri de cap

Gripa, raceala, COVID-19 si alte boli febrile pot cauza dureri de cap. Corpul, prin sistemul imunitar, elibereaza anumite molecule pentru a lupta impotriva infectiilor. Din pacate, ele pot provoca inflamatii. La randul lor, inflamatiile duc la dureri de cap. Totodata, membranele mucoase din sinusuri si cavitatile nazale se pot inflama in timpul bolii. Si in acest caz intalnim senzatia de presiune sau durere, de obicei pe fata, in jurul ochilor.

Tuse

Tusea este un simptom foarte enervant, dar care are un rol practic. Corpul incearca sa elimine mucusul, microbii si diferite particule straine din caile respiratorii superioare. Daca nu ar face asta, infectia ar ajunge rapid in plamani, agravandu-se.

Exista doua tipuri de tuse: uscata sau productiva. Cea uscata nu produse mucus si este asociata cu gripa. Tusea productiva, in schimb, „urca din plamani”. Mai exact, organismul incearca sa elimine mucusul din acestia. Desi senzatia este neplacuta, poate chiar jenanta daca ai oameni in jur, nu suprima niciodata acest tip de tuse!

Oboseala

Lipsa energiei este un simptom suparator pentru oricine. Ai atatea de facut, dar te simti neputincios! Poate chiar incerci sa faci un efort pentru ca un prieten te-a sfatuit sa faci miscare pentru a-ti reveni mai repede. Totusi, e recomandat sa stai intins, eventual sa tragi un pui de somn atunci cand corpul iti cere asta. Astfel, ii permiti sistemului imunitar sa-si faca treaba si sa lupte eficient impotriva bolii.

Cand esti treaz sau activ, corpul directioneaza energia catre o multime de activitati. Inclusiv procesul de gandire necesita „combustibil”. Atunci cand dormi, organismul tau poate folosi energia respectiva pentru a lupta impotriva bolii.

Mai mult, daca stai acasa si te odihnesti, sansele sa transmiti altcuiva boala scad. În acelasi timp, nu te expui la alti germeni care s-ar putea cumula cu gripa.

Pierderea poftei de mancare

Corpul uman are nevoie de multa energie pentru a digera alimentele. De aceea, atunci cand suntem bolnavi, pierderea poftei de mancare ofera sistemului imunitar ocazia de a dedica mai multe resurse luptei impotriva gripei. În acelasi timp, mirosul poate fi diminuat. Acest simt este strans legat de gust, iar atunci cand mancam parca nu mai simtim aceeasi placere. Astfel, si pofta scade.

Dureri musculare

Precum alte simptome, durerile musculare nu sunt de fapt cauzate de gripa. Ele se datoreaza raspunsului imun al organismului. E vorba de aceleasi celule din cauza carora apar si durerile de cap. Din fericire, simptomul este trecator si dispare de la sine. Chiar daca te simti inconfortabil pe moment, fii optimist: corpul tau lupta impotriva infectiei!

Gripa si infectia Covid-19

Atat gripa, cat si COVID sunt cauzate de un virus. Despre influenza am discutat mai sus, iar cu SARS-CoV-2 am ajuns cu totii sa fim familiari. Cele doua boli au simptome comune, iar fara un test poate fi greu sa punem un diagnostic corect. Cu toate acestea, putem nota si anumite diferente. Iata cum iti poti da seama daca ai gripa sau COVID.

Mod de raspandire

Virusii care raspandesc cele doua afectiuni se comporta similar. Mai exact, pot ajunge de la persoana infectata la cea sanatoasa prin picaturi respiratorii sau aerosoli eliberati prin vorbire, stranut sau tuse. De asemenea, se pot raspandi si daca cineva atinge o suprafata cu virusi pe ea, apoi duce mana direct la nas, gura sau ochi.

Simptome comune

  • febra
  • tuse
  • dificultati de respiratie
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • oboseala
  • dureri in gat
  • nas infundat
  • greata sau varsaturi (la copii)

Diferente

La gripa, simptomele apar de obicei la 1-4 zile de la expunerea la virus. În cazul COVID, pot aparea chiar si dupa 14 zile. Mai mult, gripa nu este atat de contagioasa si nu implica pierderea gustului si a mirosului.

Indiferent daca esti bolnav de raceala, gripa sau COVID-19, nu intra in contact cu alte persoane pana nu te-ai vindecat.

Tratamentul si preventia infectiei cu virusul Influenza

Formele usoare de gripa nu au nevoie de medicamente antivirale sau de ingrijire medicala. Asa cum spuneam mai sus, boala dureaza de obicei intre 2 si 8 zile. Fireste, persoanele care se afla intr-un grup de risc trebuie sa urmareasca atente evolutia simptomelor. Copiii, femeile insarcinate si persoanele in varsta pot dezvolta o forma mai grava a afectiunii. În aceste cazuri se recomanda un control medical la doctorul de familie.

Atentie, gripa nu se trateaza cu antibiotice pentru ca este cauzata de un virus, nu de o bacterie. Cand medicul prescrie un tratament, e vorba de medicamente antivirale care pot ameliora simptomele si scurta durata bolii.

Desigur, intotdeauna e mai bine sa prevenim decat sa tratam. Iata ce ar trebui sa faci pentru a te proteja.

Evita contactul cu persoane infectate

Daca un coleg, un prieten sau o ruda sunt bolnavi, evita sa te intalnesti cu ei pana nu se vindeca. În cazul in care locuiti in aceeasi casa, faceti tot posibilul sa nu stati mult timp impreuna in aceeasi camera. De asemenea, aerisiti des camerele, chiar si iarna.

Foloseste un dezinfectant de maini

Pentru a te proteja de microbi, spala-te des cu apa calduta si sapun. Fa acest lucru mai ales cand te intorci acasa, inainte de a lua masa, dupa ce ai folosit mijloacele de transport in comun etc. Daca nu ai sapun la dispozitie, foloseste cu incredere un dezinfectant de maini pe baza de alcool.

Dezinfectantul pentru maini Germifree are un continut de alcool etilic de 60%, care garanteaza efectul virucid, bactericid si fungicid. Dimensiunea recipientului este ideala pentru a-l lua cu tine in masina, in geanta, la birou sau in calatorii.

Acopera-ti gura si nasul cu masti de protectie

Virusul se raspandeste pe cale aeriana, atunci cand persoana infectata vorbeste, rade, stranuta sau tuseste. De aceea, cand gura sa este acoperita, sansele sa raspandeasca boala scad. Pe de alta parte, mastile de protectie au si rolul unui scut pentru cei sanatosi. Daca au ajuns in aer particule de virus, iar tu porti masca, le va fi mai greu sa ajunga in nasul sau gura ta. În situatia in care ai gripa, stranuta si tuseste in servetele de unica folosinta, apoi arunca-le la gunoi si spala-te pe maini.

Masca de protectie respiratorie FFP3 cu valva este confectionata dintr-un material netesut hipoalergenic fara latex. Ofera un grad ridicat de protectie a cailor respiratorii impotriva particulelor din aer si este rezistenta la penetrare. Este confortabila la purtare si se potriveste oricarui tip de fata.

Covoare dezinfectante

Rolul covoarelor dezinfectante este de a retine murdaria, bacteriile sau virusurile de pe incaltaminte. Se aseaza la intrarea in locuintele personale, a cladirilor de birouri, a centrelor medicale, a saloanelor de infrumusetare etc.

Covorul dezinfectant pentru decontaminare este format din 30 de straturi adezive din polietina. Fiecare strat poate fi indepartat cu usurinta atunci cand nu mai este eficient. Pe spatele produsului se afla de asemenea un strat adeziv care asigura fixarea pe podea.

Consulta gama de consumabile medicale de la MLM Medical pentru mai multe produse care te vor ajuta sa mentii sanatatea ta si pe a celor din jur.

Gripa este o afectiune comuna in sezonul rece. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine cum se raspandeste, care sunt simptomele sale, cu ce se diferentiaza de COVID-19 si cum o poti preveni cu succes.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =