Norovirusul: Cauze, simptome, transmitere si preventie

Norovirusul este o infectie foarte contagioasa caracterizata prin greata si varsaturi. Descopera din ce cauze apare, cum se poate transmite, ce optiuni de tratament sunt disponibile, precum si ce poti face pentru a preveni infectia cu norovirus.

Ce este norovirusul?

Norovirusul este cea mai frecventa cauza a gastroenteritei, o inflamatie a tractului gastrointestinal, inclusiv a stomacului si intestinului. Cand o persoana devine infectata, virusul se reproduce in intestinul subtire, iar principalul simptom este gastroenterita acuta. Cazurile severe ale norovirusului sunt rare si apar de obicei la copii, varstnici si persoane cu un sustem imunitar slabit, daca deshidratarea sau dezechilibrul electrolitic sunt ignorate ori nu sunt tratate.

Norovirusul este cunoscut si sub denumirea de „varsaturi de iarna” pentru ca in aceasta perioada cazurile tind sa creasca. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii petrec mai mult timp impreuna in case. Alte nume comune pentru infectia cu norovirus sunt gripa gastrica, gripa stomacala si virusul gastro vital.

Cum se transmite norovirusul?

Norovirusurile sunt foarte contagioase; drept urmare, infectia se poate raspandi cu usurinta. Virusul se gaseste in scaun si varsaturi si se poate raspandi din momentul in care apar primele simptome pana la cateva zile dupa ce pacientul se recupereaza. Totusi, infectia poate ramane pe suprafete si obiecte cateva zile sau chiar saptamani.
De regula, infectia cu norovirus se transmite astfel:
  • consum de alimente contaminate (la fel ca in cazul infectiei cu hepatita A)
  • consum de apa contaminata
  • atingerea mainii de gura dupa ce mana a intrat in contact cu o suprafata sau un obiect contaminat
  • contact apropiat cu o persoana care este infectata
Totodata, infectia cu morovirus apare cel mai frecvent in medii inchise si aglomerate. Exemplele includ spitale, camine de batrani, crese si gradinite, nave de croaziera etc. In aceste locuri, oamenii mananca alimente preparate de altii, iar o persoana infectata poate transmite cu usurinta virusul altor persoane.
Crustaceele si ingredientele pentru salata sunt alimentele cel mai des implicate in focarele de norovirus. Consumul de preparate cu crustacee care nu au fost incalzite suficient prezinta cel mai mare risc de infectie. Fireste, si alte alimente pot fi contaminate daca au fost manipulate de catre persoane infectate.
In acelasi timp, infectia poate fi transmisa si pe calea aerului. Acest lucru are loc atunci cand o persoana infectata tocmai a vomitat, iar virusul ajunge in aer. Totodata, poate ajunge in aer cand se trage apa dupa varsaturi sau diaree. De aceea, daca o persoana este infectata, nu e recomandat sa fie insotita la toaleta.

Care sunt simptomele norovirusului?

Acum ca am inteles cum se transmite infectia, e important sa stim cum sa recunoastem norovirusul. Simptome:
  • greata
  • varsaturi
  • dureri de stomac
  • diaree apoasa
  • febra mica
  • dureri musculare (de obicei la brate si/sau picioare)
  • dureri de cap
  • stare generala de rau

Simptomele infectiei cu norovirus apar de obicei la 12-48 de ore de la expunerea la virus si debuteaza brusc. In general, dureaza 1-3 zile, insa unele persoane pot sa nu prezinte deloc semnele bolii. Totusi, ele sunt contagioase si pot raspandi si altora virusul. Acesta poate fi eliminat prin scaun timp de cateva saptamani de la recuperare. In cazul copiilor mici, a persoanelor in varsta si a celor cu un sistem imunitar compromis, simptomele pot fi mai severe si de lunga durata.

Desi infectia dispare de la sine in cateva zile, iti recomandam sa iti anunti medicul de familie daca suspectezi ca ai luat un norovirus. De asemenea, daca ai varsaturi severe, scaune cu sange, dureri puternice de stomac si te simti deshidratat, e de preferat sa te adresezi unui medic decat sa astepti ca situatia sa se amelioreze de la sine.

Acelasi lucru e valabil si daca pacientul este bebelus, daca are sub 5 ani si are semne de deshidratare si daca tu sau copilul aveti varsaturi mai mult de 2 zile sau diaree mai mult de 7 zile.

 

Important! Suna la 112 sau mergi de urgenta la spital daca tu sau copilul va aflati in una din urmatoarele situatii:

  • voma contine sange
  • voma arata similar cu cafeaua macinata
  • voma este verde sau galbuie
  • durerea de cap sau de stomac este brusca si severa
  • apare sensibilitate la lumini puternice, iar gatul este intepenit

Infectia cu norovirus este de obicei diagnosticata pe baza simptomelor. Un diagnostic formal necesita testarea in laborator a unei probe de scaun.

Tratament norovirus

In prezent nu exista un medicament specific pentru tratarea persoanelor infectate cu norovirus, insa infectia poate fi tratata de obicei acasa. Daca ai aceasta infectie, e necesar sa bei multe lichide pentru a inlocui lichidele pierdute prin varsaturi si diaree. Acest lucru ajuta la prevenirea deshidratarii.
Deshidratarea poate duce la probleme grave de sanatate. Cea severa poate necesita spitalizare pentru tratament cu lichide administrate prin vena. In cazul copiilor, deshidratarea poate fi observata daca cel mic plange cu lacrimi putine sau fara lacrimi, este neobisnuit de somnoros sau agitat.
Alte semne ale deshidratarii includ:
  • oboseala
  • gura su gat uscate
  • apatie
  • ameteala
  • scaderea productiei de urina
  • Atentie! Nu merge la scoala sau serviciu cat timp esti bolnav, infectia fiind foarte usor de transmis. Asteapta pana cand nu ai mai avut diaree si nu te-ai mai simtit rau de cel putin 2 zile. De asemenea, nu vizita spitale sau camine de batrani in aceasta perioada.

Cum poti prevenii infectia cu norovirus?</

Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun este cea mai buna modalitate de a opri raspandirea infectiei cu norovirus. Fa tot posibilul sa te speli pe maini in urmatoarele momente cheie:

  • dupa ce ai folosit toaleta
  • dupa ce ai schimbat scutece
  • inainte de a manipula alimente si inainte de a prepara mancare
  • inainte de a lua masa
  • cand te intorci de la cumparaturi, dupa ce folosesti transportul in comun etc.

Gelurile de maini cu alcool pot fi folosite ca adjuvant, insa sunt mai putin eficiente decat spalarea mainilor deoarece virusul nu are un invelis vital lipidic. Acest invelis protejeaza materialul genetic al virusurilor, insa nu toate virusurile au unul.

Totusi,  e recomandat sa folosesti regulat un dezinfectant de maini pentru a te feri de alte infectii. Deseori, nu avem la dispozitie apa si sapun si este important sa avem o igiena corespunzatoare. Pentru a beneficia la maxim de efectele unui dezinfectant, alege unul care contine cel putin 60% alcool, acopera toata suprafata mainii cu produsul si freaca bine mainile pana cand le simti uscate.

Profita de oferta gel dezinfectant pentru maini Germifree 200ml x 3 fl. + kit de prim-ajutor de calatorie gratuit. Gelul dezinfectant contine 60% alcool etilic si are efect virucid, bactericid si fungicid. Mai mult, baza bogata in emolienti previne uscarea mainilor, preotejand integritatea pielii. Kit-ul de prim ajutor pentru calatorii contine comprese sterile, rola leucoplast, tampoane impregnate cu alcool, diferite tipuri de plasturi cu pansamente oculare pentru copii.

Prevenirea implica de asemenea dezinfectarea suprafetelor contaminate. Suprafetele pe care pot fi prezente particule de norovirus pot fi igienizate cu inalbitor de uz casnic (clor). Dupa ce persoana infectata are diaree sau vomita, intreaga zona trebuie curatata si dezinfectata imediat. In timpul procesului se folosesc manusi de unica folosinta – consulta sectiunea noastra de produse pentru protectie si dezinfectie, unde avem disponibile mai multe tipuri de manusi.

Pentru inceput, suprafetele se sterg cu prosoape de hartie. Apoi, pe zona respectiva se aplica inalbitor care se lasa sa actioneze cel putin 5 minute. Ulterior, zona se curata cu sapun si apa fierbinte. Servetelele si prosoapele de hartie se pun intr-o punga de plastic si se arunca imediat la gunoi.

Daca au loc accidente pe mobila sau covor, suprafata trebuie curatata imediat cu apa fierbinte si detergent. Daca materialul permite, foloseste si un dezinfectant pe baza de clor.

In cazul in care locuiesti impreuna cu o persoana infectata, ea nu trebuie sa prepare mancare cat timp poate transmite infectia. Chiar si asa, curata si igienizeaza cu grija ustensilele de bucatarie, blaturile si alte suprafete inainte de a pregati mancarea.

De asemenea, indeparteaza si spala imediat hainele sau lenjeriile de pat care pot fi contaminate cu varsaturi sau fecale. Poarta manusi de unica folosinta in timp ce manipulezi articolele murdare si ridica-le cu grija fara sa le agiti. Astfel, riscul ca particulele sa ajunga in aer scade. Apoi, spala rufele cu detergent folosind o temperatura cat mai ridicata.

Iti recomandam sa consulti si sectiunea de consumabile medicale MLM Medical, unde poti gasi produse medicale certificate (marca CE) si avizate de Ministerul Sanatatii.

Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ai inteles mai bine cauze infectiei cu norovirus, prin ce simptome se caracterizeaza, cum se trateaza si cum se previne in mod eficient.

Referinte:

  1. „Norovirus Infection – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/norovirus/symptoms-causes/syc-20355296. Accesat la 12 Oct. 2022.
  2. „Norovirus (Vomiting Bug).” ‌NHS, 2022, www.nhs.uk/conditions/norovirus/. Accesat la 12 Oct. 2022.
  3. „Norovirus.” Centers for Disease Control and Prevention, 2022, www.cdc.gov/norovirus/index.html. Accesat la 12 Oct. 2022.
  4. „Norovirus Infection.” Healthdirect Australia, 2020, www.healthdirect.gov.au/norovirus-infection. Accesat la 12 Oct. 2022.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + one =