Infectia cu Pseudomonas aeruginosa – Ce este si cum se poate preveni in spitale?

Pseudomonas aeruginosa, numita si bacilul piocianic, se regaseste in mediul inconjurator si poate cauza infectii puternice. De fapt, este una dintre bacteriile cu impact semnificativ asupra sanatatii umane, in special pentru ca a dezvoltat capacitatea de a deveni rezistenta la mai multe tipuri de antibiotice. Descopera din acest articol tot ce trebuie sa stii despre bacteria piocianic: simptome, modalitati de transmitere a infectiei, cei mai comuni factori de risc, optiuni de tratament, precum si masurile preventive de care sa tii cont pentru reducerea riscului de infectie.

Ce este infectia cu Pseudomonas aeruginosa?

Bacteria Pseudomonas aeruginosa este cel mai comun tip de Pseudomonas care infecteaza oamenii. Poate fi gasita in mediul inconjurator, in sol, in apa si in zone umede precum chiuvete sau cazi. Aceste bacterii pot provoca infectii in sange, plamani sau in alte parti ale corpului, dupa o interventie chirurgicala. 

 

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa poate fi dificil de tratat, dat fiind ca bacteriile au devenit rezistente la anumite antibiotice. Desi este mai rar intalnita la persoanele cu un sistem imunitar sanatos, infectia poate fi grava si chiar mortala pentru cei cu un sistem imunitar slabit.

Transmiterea infectiei cu Pseudomonas aeruginosa

Transmiterea bacteriei pseudomonas poate avea loc prin contactul direct cu persoane sau obiecte contaminate ori prin intermediul mediului inconjurator. In mediul spitalicesc, aceasta se poate intampla prin utilizarea echipamentelor medicale contaminate sau prin contactul cu personalul medical infectat. Totodata, infectia poate fi transmisa prin contactul cu apa sau sol contaminate, in special in mediile umede precum baile sau piscinele. 

Medii de viata ale bacteriei

Pseudomonas aeruginosa poate fi gasita intr-o varietate de medii de viata. Aceste bacterii sunt prezente in sol, apa dulce si in diferite medii umede, cum ar fi chiuvetele, cazile de baie sau rezervoarele de apa. Mai mult, ele pot coloniza echipamentele medicale si suprafetele din mediul spitalicesc, inclusiv aparatele de ventilatie si dispozitivele medicale utilizate in proceduri invazive. Cu alte cuvinte, capacitatea lor de a supravietui in diferite medii si de a se adapta la conditii variate le face sa fie prezente intr-o gama larga de locuri.

Mecanisme de transmitere

Mecanismele de transmitere ale bacteriri includ contactul direct cu persoane sau obiecte contaminate, aerosolizarea bacteriilor in timpul procedurilor medicale precum ventilatia mecanica sau folosirea instrumentelor contaminate in timpul interventiilor chirurgicale. De asemenea, transmiterea poate sa aiba loc si prin intermediul apei sau solului, daca acestea au fost contaminate.

Factori specifici de risc

Exista anumiti factori de risc care pot creste susceptibilitatea unei persoane la infectia cu Pseudomonas aeruginosa. Persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi pacientii imunocompromisi sau cei cu boli cronice, sunt mai expusi la dezvoltarea infectiilor. Totodata, pacientii internati in unitati de terapie intensiva sau cei care au suferit interventii chirurgicale sunt expusi la un risc crescut. Folosirea prelungita a antibioticelor poate contribui la dezvoltarea rezistentei bacteriene si la cresterea riscului de infectie.

Factorii de risc pentru infectia cu Pseudomonas aeruginosa

Sistemul imunitar slabit

Atunci cand sistemul imunitar este slabit, creste riscul de infectie cu bacterii precum pseudomonas aeruginosa. Persoanele cu imunodeficiente congenitale sau dobandite, precum si cei care sufera de boli cronice sau care urmeaza terapii imunosupresoare, sunt mai vulnerabile. Sistemul imunitar slabit nu poate lupta eficient impotriva bacteriilor ceea ce poate duce la infectii mai frecvente si mai severe.

Persoanele cu expunere in spitale si clinici

Persoanele cu expunere in spitale si clinici medicale prezinta un risc crescut de infectare. Asta se datoreaza utilizarii intensive a antibioticelor si dispozitivelor medicale, care pot crea medii favorabile pentru cresterea si raspandirea bacteriilor. Pacientii internati in spitale, in special cei care necesita ventilare mecanica sau au catetere, sunt expusi la un risc sporit. De asemenea, personalul medical poate fi purtator al bacteriei si poate contribui la transmiterea acesteia intre pacienti.

Conditii specifice de sanatate si tratamente

Anumite afectiuni medicale si tratamentele pot creste de asemenea riscul de infectie cu pseudomonas aeruginosa. Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice (de exemplu, fibroza chistica sau bronhopneumopatia cronica obstructiva) sunt mai susceptibile la infectii pulmonare cu aceasta bacterie. Pacientii care urmeaza tratamente cu corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresoare pot prezenta de asemenea un risc crescut.

Simptome ale infectiei cu Pseudomonas aeruginosa

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa poate provoca mai multe simptome, care variaza in functie de zona afectata a corpului. Simptomele pot include:

 • febra
 • frisoane
 • oboseala accentuata
 • dureri articulare si musculare

In infectiile uretrale, simptomele pot include:

 • nevoia brusca sau incontrolabila de a urina
 • scurgeri urinare involuntare
 • durere in jurul zonei pelviene 
 • disconfort la urinare

 

Infectiile la nivelul urechii pot cauza:

 • durere
 • mancarime
 • umflare 
 • pierderea auzului

 

Infectiile oculare pot provoca:

 • inflamatie
 • durere
 • secretii purulente
 • inrosirea ochilor
 • umflaturi
 • pierderea brusca a vederii

 

Infectiile pulmonare pot fi insotite de:

 • tuse
 • dificultati in respiratie
 • frisoane 
 • febra

 

Infectiile pielii se pot manifesta prin:

 • aparitia de umflaturi colorate (rosii, maro sau mov)
 • scurgerea unui lichid purulent
 • mancarime 
 • formarea de abcese

Tratamentul pentru infectiile cu Pseudomonas aeruginosa

Odata ce un pacient a primit diagnosticul de infectie cu bacteria pseudomonas, tratamentul implica de obicei utilizarea antibioticelor. Totusi, acest lucru poate fi dificil din cauza rezistentei bacteriene. Medicul va prescrie antibiotice in functie de severitatea infectiei, localizarea acesteia si istoricul medical al pacientului. 

 

In cazurile usoare, antibioticele orale pot fi eficiente, in timp ce in cazurile mai severe pot fi necesare antibiotice intravenoase sau combinatii de antibiotice pentru a trata eficient bacteriile rezistente. Tratamentul poate include si alte masuri de sustinere, cum ar fi drenajul chirurgical al abceselor sau indepartarea materialelor necrotice. 

Importanta prescriptiei medicale

Medicul trebuie sa evalueze atent simptomele pacientului, sa determine localizarea si severitatea infectiei si sa ia in considerare istoricul medical al pacientului inainte de a prescrie un anumit antibiotic. O prescriptie incorecta sau nejustificata poate duce la cresterea rezistentei bacteriene si la esecul tratamentului. De aceea, este important ca medicul sa fie bine informat si sa urmeze protocoalele si ghidurile clinice pentru a asigura o prescriptie corespunzatoare.

Rezistenta la antibiotice

Bacteriile pseudomonas aeruginosa au capacitatea de a dezvolta rezistenta la mai multe clase de antibiotice, din cauza adaptabilitatii lor si a mecanismelor de aparare complexe. Utilizarea incorecta sau excesiva a antibioticelor poate accelera dezvoltarea rezistentei bacteriene. Desi exista antibiotice eficiente impotriva pseudomonas aeruginosa, ele trebuie utilizate cu precautie pentru a preveni raspandirea tulpinilor rezistente. 

Analize de laborator pentru identificarea tratamentului eficient

Pentru a identifica speciile bacteriene, se folosesc analize de laborator. Acestea sunt utile si pentru a determina ce antibiotice sunt eficiente impotriva tulpinii respective. Analizele permit doctorilor sa modifice tratamentul in functie de rezultatele obtinute si de rezistenta bacteriana. In plus, teste suplimentare, cum ar fi testele de identificare a genelor de rezistenta si a mecanismelor de rezistenta, pot oferi informatii suplimentare pentru gestionarea infectiei. Scopul este evitarea utilizarii inutile a antibioticelor.

Masuri de preventie

O igiena adecvata si intarirea sistemului imunitar sunt esentiale pentru a preveni orice tip de infectie bateriana.

Intarirea sistemului imunitar

Pentru a intari sistemul imunitar si a reduce susceptibilitatea la infectii, adoptarea unui stil de viata sanatos este deosebit de importanta. O alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti si vitamine, poate spori rezistenta organismului la infectii. Exercitiile regulate, odihna suficienta si gestionarea stresului pot contribui de asemenea la imbunatatirea sistemului imunitar.

Igiena personala si de echipament

Igiena personala si a echipamentului medical joaca rolul principal in prevenirea infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa. Utilizarea echipamentelor medicale sterile si respectarea protocoalelor de igiena in timpul procedurilor medicale pot reduce riscul de contaminare. Regulile de baza ale igienei personale, cum ar fi spalarea regulata a corpului si curatarea corecta a pielii, pot ajuta la prevenirea colonizarii bacteriene si a raspandirii infectiilor. Recomandam ca produsele de dezinfectie sa fie achizitionate doar de la distribuitori autorizati de consumabile medicale pentru a le asigura eficienta.

Precautii suplimentare

In plus fata de masurile de igiena si de intarire a sistemului imunitar, exista si precautii suplimentare care pot reduce riscul de infectii cu pseudomonas aeruginosa. Evitarea utilizarii excesive a antibioticelor si respectarea indicatiilor medicale in ceea ce priveste tratamentul pot contribui la prevenirea dezvoltarii rezistentei bacteriene. De asemenea, monitorizarea atenta a pacientilor imunocompromisi si a celor cu factori de risc specifici poate ajuta la identificarea si gestionarea precoce a infectiilor.

Concluzii

Bacteria piocianic poate cauza infectii serioase, in special la persoanele cu un sistem imunitar slabit sau in mediul spitalicesc. Drept urmare, pot deveni o problema semnificativa, cu un impact major asupra sanatatii publice, cat timp nu se tine cont de masurile de preventie. Tratamentul acestor infectii poate fi dificil din cauza rezistentei bacteriene si necesita abordari individualizate. Astfel, sunt necesare respectarea protocoalelor de igiena, monitorizarea atenta a pacientilor si gestionarea adecvata a rezistentei la antibiotice pentru a controla si preveni raspandirea infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa. 

 

Surse:

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + four =