Sfaturi pentru prevenirea bolilor respiratorii

Virozele respiratorii sunt cea mai frecventa boala care cauzeaza infectii la oameni. Descopera în rândurile ce urmeaza prin ce se caracterizeaza, de câte tipuri exista, cum apar, care sunt cele mai comune simptome si cum le poti preveni.

Ce sunt bolile respiratorii

Bolile respiratorii reprezinta acele afectiuni care afecteaza organele si tesuturile cailor respiratorii si ale plamânilor. Intâlnim atât exemple usoare (raceala, gripa, faringita), cât si unele care pot pune viata în pericol (tuberculoza, astmul acut, pneumonia, COVID-19 sau cancerul pulmonar).

Toate acestea pot fi împartite în 2 categorii principale: boli pulmonare obstructive sau restrictive. Sa discutam despre ele pe rând.

Afectiunile caracterizate prin obstructia cailor respiratorii se numesc boli pulmonare obstructive. Ele limiteaza cantitatea de aer care patrunde în alveole, locul în care plamânii si sângele fac schimb de oxigen si dioxid de carbon în timpul procesului de inspiratie si expirare.

Cele mai comune exemple includ astmul, bronsita cronica, bronsiectazia si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). In general se recomanda evitarea declansatorilor (praf, fumat etc) si controlul simptomelor prin bronhodilatatoarele si cu suprimarea inflamatiei.

Afectiunile caracterizate prin pierderea capacitatii plamânilor de a se întinde si extinde se numesc boli pulmonare restrictive. Unele apar din cauza unor factori interni, precum moartea tesuturilor din cauza toxinelor sau a inflamatiilor. Altele pot aparea din cauza miscarilor neregulate ale peretelui toracic sau în urma disfunctiei neuromusculare.

Sarcoidoza, obezitatea, distrofia musculara, scleroza laterala amiotrofica sau fibroza pulmonara idiopatica sunt o parte din afectiunile incluse în aceasta categorie.

Bolile pe termen lung sunt considerate cronice. Desi în acest moment nu pot fi vindecate, exista tratamente care pot creste calitatea vietii. Mai exact, ajuta la controlul simptomelor.

In acelasi timp, întâlnim si infectii ale sistemului respirator, fie ale tractului superior, fie ale celui inferior. Raceala, sinuzita, amigdalita, otita, faringita si laringita fac parte din infectiile tractului superior. Pneumonia, tuberculoza, COVID-19 si alte infectii cauzate de virusi si ciuperci reprezinta exemple de boli ale tractului respirator inferior.

In cadrul acestui articol ne vom concentra pe infectiile respiratorii. Vom discuta despre cauzele acestora, cele mai comune simptome, modul de transmitere si, nu în ultimul rând, cum le putem preveni.

Cum apar infectiile respiratorii?

Infectiile virale sau virozele respiratorii sunt mai des întâlnite decât cele bacteriene. Apar în general la nivelul cailor respiratorii superioare: cavitatea bucala, fosele nazale, faringe sau laringe. Desi pot fi extrem de neplacute si nimeni nu se bucura când ia o viroza, trebuie sa ne amintim ca e de preferat ca infectia sa ramâna în aceasta zona. Odata ce trece catre caile inferioare, simptomatologia este mai grava, iar riscurile mai mari.

Virozele respiratorii pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri, astfel:

• virusuri gripale (gripa)
• rinovirusuri (raceala)
• adenovirusuri (bronsita)
• virus respirator sincitial (similar cu raceala)
• coronavirus (COVID-19)

Atât infectiile cauzate de virusi, cât si cele cauzate de bacterii se transmit de la o persoana sau alta prin contact direct sau indirect. Transmiterea directa se realizeaza prin aerosoli, de exemplu atunci când tusim sau stranutam. Cea indirecta, în schimb, implica obiectele de uz comun, precum clantele, întrerupatoarele, barele din mijloacele de transport în comun etc. Când acestea nu sunt igienizate dupa ce au fost atinse de o persoana bolnava, cea sanatoasa poate lua virusul când atinge suprafata respectiva, de obicei cu mâna. Daca duce mâna la fata, infectia poate ajunge în caile respiratorii.

Simptomele infectiilor respiratorii - cum le diferentiem?

Infectiile respiratorii au simptome similare, însa acestea pot sa difere în functie de starea generala a persoanei bolnave si de severitatea bolii.

Simptomele includ:

• stranut
• secretii nazale abundente
• congestie nazala
• dureri în gât
• raguseala
• tuse seaca sau cu expectoratie
• dureri de cap
• febra
• oboseala
• dureri de muschi

Raceala si gripa sunt cele mai comune infectii, iar adesea sunt confundate una cu cealalta. Totusi, exista diferente referitor la simptome.

Simptomele racelii încep sa apara în primele doua zile de la infectare si se amelioreaza treptat în 5-7 zile. Rar dureaza pâna la 3 saptamâni. Intâlnim în acest caz nasul înfundat, secretiile nazale abundente, durerea în gât, stranutul si tusea, mai rar febra si durerile de cap.

In cazul gripei, în schimb, simptomele apar dupa aproximativ 3 zile de la infectare si au un debut brusc. Intâlnim febra (38-40°C), frisoanele, transpiratia abundenta, durerile musculare, oboseala puternica si tusea seaca. Persoanele care iau gripa simt ca „i-a lovit” din senin, cu putere, nu treptat ca la raceala.

Cât despre COVID-19, boala poate afecta oameni diferiti în moduri diferite. Cele mai frecvente simptome sunt febra, tusea, oboseala puternica si pierderea gustului si/sau a mirosului. Uneori apar dureri în gât, de cap, ochi iritati sau diaree. In cazuri grave întâlnim dificultati de respiratie si dureri de piept.

Având în vedere ca toti virusii se schimba în timp, nu trebuie sa ne miram ca SARS-CoV-2, cel care provoaca COVID-19, evolueaza de asemenea. Astfel, pe masura ce apar noi tulpini, proprietatile virusului sunt afectate. Cât de usor se raspândeste, severitatea bolii si performanta vaccinurilor pot fi influentate de aceste schimbari. Pentru a ramâne la curent cu variantele COVID, recomandam urmarirea site-urilor oficiale, precum cel al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cum poti preveni bolile respiratorii?

Pentru a ne proteja sanatatea, este necesar sa cunoastem principalele metode prin care putem preveni bolile respiratorii. Chiar daca unele dintre ele nu au întotdeauna simptome puternice si ne-am obisnuit sa racim de 2-3 ori pe an, e de preferat sa evitam virozele. Astfel, tine cont de urmatoarele recomandari.

Include sportul în rutina zilnica

Sportul are beneficii importante asupra sanatatii si sistemului imunitar. Specialistii recomanda cel putin 150 de minute de activitate moderata sau 75 de minute de activitate viguroasa în fiecare saptamâna, arata Mayo Clinic. De asemenea, de doua ori pe saptamâna ar trebui sa facem si exercitii de forta pentru toate grupele musculare majore.

Activitatea moderata reprezinta activitati precum mersul rapid, înotul, mersul pe bicicleta, uscatul pe scari etc. Cu alte cuvinte, exercitii mai usoare, pentru care nu trebuie sa depui mult efort. Cele viguroase includ dansul aerobic, alergarea, dar si munca mai dificila din gradina, daca ai una.

Daca nu gasesti suficient timp pentru exercitii, încearca sa spargi un obiectiv mare în mai multe, scurte. De exemplu, în drumul spre birou coboara din autobuz cu o statie mai devreme si mergi pe jos. In pauza de masa, plimba-te 5 minute înainte de a te întoarce la munca. Ajuns acasa, urca treptele în loc de a folosi liftul.

Evita fumatul

Fumatul creste riscul de boli infectioase, arata un studiu publicat în Tobacco Induced Diseases. Acest viciu reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru infectiile din tractul respirator, crescând prevalenta virozelor, inclusiv a COVID-19. Mai mult, fumatul poate agrava procesul si prognosticul bolilor.

In acelasi timp, fumatul are si alte efecte negative asupra sanatatii. Poate cauza:
• cancer bronhopulmonar
• boli cardiovasculare
• infarct miocardic
• infarct
• cancer de laringe, esofag, faringe, buze, limba, gura
• instalarea menopauzei mai devreme decât la femeile nefumatoare
• disfunctionalitati la nivelul hormonilor implicati în procesul reproductiv

Pentru a renunta la fumat, poti încerca plasturele, guma de mestecat sau spray-ul cu nicotina. Acestea amelioreaza simptomele sevrajului si sunt eficiente mai ales în combinatie cu psihoterapia.

Evita consumul de bauturi alcoolice

Persoanele care consuma cantitati ridicate de alcool au mai multe sanse de a avea infectii pulmonare. In plus, substanta compromite sistemul imunitar si face persoana mai vulnerabila la viroze respiratorii precum COVID-19, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Consumul de alcool poate afecta modul de functionare al creierului, schimbând starea de spirit si comportamentul. In ceea ce priveste inima, pot aparea probleme precum accidentul vascular cerebral, tensiunea arteriala crescuta, aritmii sau cardiomiopatie. In acelasi timp, alcoolul face ca pancreasul sa produca substante toxice care pot duce la pancreatita. Nu în ultimul rând, si ficatul este puternic afectat. Astfel, pot aparea hepatita alcoolica, fibroza, ciroza sau „ficatul gras”.

Respecta regulile de igiena

Cel mai eficient mod de a preveni virozele respiratorii este sa avem o igiena personala corecta. Aceasta include în primul rând spalarea mâinilor cu sapun si apa, de preferat calda. Câteva momente cheie în care trebuie sa ne spalam sunt înainte de masa, când ne întoarcem acasa (de la birou, de la cumparaturi, dupa ce am folosit mijloace de transport în comun etc) si de fiecare data când suntem murdari.

Foloseste un dezinfectant de mâini

Bineînteles, nu avem întotdeauna la dispozitie sapun si apa. In aceste cazuri ne este foarte folositor un dezinfectant de mâini pe baza de alcool.

Iti recomandam dezinfectantul pentru mâini Germigree cu 60% alcool într-o baza bogata în emolienti, cu efect de hidratare. Produsul are efect virucid, bactericid si fungicid rapid. Foloseste-l dupa ce stranuti, tusesti sau sufli nasul, dupa folosirea toaletelor publice si înainte de a mânca.

Imunitatea este un proces complex pe care il putem influenta rapid daca avem grija sa ne imbunatatim stilul de viata. Incearca sa ai o alimentatie corecta, sa gestionezi corespunzator stresul si sa faci miscare, iar pentru a nu te imbolnavi utilizeaza masti de protectie si dezinfectante de calitate superioara.

Poarta masca de protectie

Mastile de protectie functioneaza ca o bariera, împiedicând aerosolii sa intre în gura sau nasul unei persoane sanatoase. In acelasi timp, când masca este purtata de o persoana infectata, virusului îi este mai greu sa ajunga în aer.

Imunitatea este un proces complex pe care il putem influenta rapid daca avem grija sa ne imbunatatim stilul de viata. Incearca sa ai o alimentatie corecta, sa gestionezi corespunzator stresul si sa faci miscare, iar pentru a nu te imbolnavi utilizeaza masti de protectie si dezinfectante de calitate superioara.

 

Masca de protectie FFP2 cu valva respiratorie ofera un grad ridicat de protectie si filtrare, reducând în acelasi timp acumularea de caldura din interiorul sau. Este conceputa sa ofere protectie împotriva aerosolilor solizi, lichizi si pe baza de ulei.Este confectionata dintr-un material netesut hipoalergenic, fara latex, iar modelul este potrivit oricarui tip de fata.

Pentru mai multe produse, recomandam consultarea gamei de consumabile medicale de la MLM Medical.

 

Igienizarea mâinilor si utilizarea mastilor de protectie reprezinta singurele modalitati directe prin care putem reduce raspândirea bolilor respiratorii. In acelasi timp, este vital sa ne mentinem imunitatea la cote înalte. Tine cont de sfaturile prezentare în acest articol pentru a te asigura ca ramâi sanatos.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 10 =