Sterilizarea Instrumentarului Medical – Tot Ceea Ce Trebuie Sa Stiti

Sterilizarea instrumentarului medical este un proces obligatoriu in institutiile medicale. In acest articol discutam despre diferite metode de sterilizare si oferim detalii despre protocolul de sterilizare, responsabilitatea personalului medical si verificarea eficientei sterilizarii.

Ce este sterilizarea instrumentarului medical si de ce este importanta?

Sterilizarea instrumentatului medical se refera la procesul de eliminare a tuturor formelor de microorganisme, inclusiv bacterii, virusi si ciuperci, de pe instrumentele medicale pentru a se asigura ca acestea sunt sigure pentru utilizarea in ingrijirea pacientului. Sterilizarea este esentiala in mediile medicale pentru a preveni raspandirea infectiilor si a bolilor care ar putea fi daunatoare atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical.

Utilizarea articolelor critice sterilizate necorespunzator reprezinta un risc ridicat de transmitere a agentilor patogeni. Conceptul a ceea ce constituie „steril” este masurat ca o probabilitate de sterilitate pentru fiecare articol.

În fiecare an, milioane de pacienti din intreaga lume sunt afectati de infectii care se dezvolta ca urmare a primirii de ingrijiri medicale. Ele pot fi cauzate de bacterii, virusi, ciuperci si alte microorganisme care sunt prezente pe instrumentele si echipamentele medicale. De aceea, sterilizarea este o etapa esentiala in prevenirea acestor infectii, pentru asigurarea sigurantei pacientului.

Exista mai multe metode de sterilizare care pot fi folosite pentru a elimina microorganismele din instrumentele medicale. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei, iar institutiile medicale trebuie sa ia in considerare cu atentie care metoda este cea mai potrivita pentru nevoile lor specifice.

Dispozitivele medicale care au contact cu tesuturi sau fluide corporale sunt considerate articole critice. Aceste articole trebuie sa fie sterile atunci cand sunt utilizate, deoarece orice contaminare microbiana ar putea duce la transmiterea bolii. Lista lor include instrumente chirurgicale, forceps pentru biopsie, pense si dispozitive medicale implantate. Tehnicile si protocoalele adecvate de sterilizare pot reduce in mod semnificativ riscul de infectii si pot asigura ca pacientii primesc tratament medical sigur si eficient.

Metode de sterilizare a instrumentarului medical

Sterilizarea prin aburi

Sterilizarea prin aburi, cunoscuta si sub denumirea de autoclavare, este una dintre cele mai utilizate metode de sterilizare in institutiile medicale. Aceasta implica utilizarea aburului de inalta presiune pentru a elimina toate formele de microorganisme.

Procesul de sterilizare cu aburi incepe cu plasarea instrumentelor intr-o camera care este apoi sigilata si presurizata cu abur. Instrumentele sunt incalzite la o temperatura de 121°C pentru o perioada de cel putin 15 minute, ceea ce este suficient pentru a ucide toate microorganismele prezente. Odata ce procesul de sterilizare este complet, instrumentele sunt lasate sa se raceasca inainte de a fi scoase din camera.

Sterilizarea cu abur are mai multe avantaje fata de alte metode de sterilizare. Pentru inceput, este foarte eficienta in eliminarea microorganismelor si este relativ rapida si simplu de realizat. In plus, nu produce produse secundare daunatoare si nu genereaza deseuri periculoase.

Cu toate acestea, sterilizarea prin aburi are anumite limitari. Unele tipuri de instrumente medicale, cum ar fi cele cu componente din plastic sau cauciuc, pot fi deteriorate de temperaturile si presiunea ridicata a aburului. De asemenea, poate sa nu fie potrivita nici pentru sterilizarea anumitor tipuri de materiale sau echipamente.

Sterilizarea cu ozon

Sterilizarea cu ozon este o metoda mai noua de sterilizare a instrumentelor medicale, dar care a castigat multa popularitate in ultimii ani. Ozonul este un gaz foarte reactiv care poate ucide in mod eficient bacteriile, virusii si ciupercile.

Procesul de sterilizare cu ozon presupune utilizarea unui generator care produce ozon gazos. Instrumentarul medical este plasat intr-o camera etansa, iar gazul de ozon este introdus in aceasta. Gazul reactioneaza cu microorganismele prezente pe instrumente, distrugandu-le peretii celulari si ucigandu-le. Odata ce procesul de sterilizare este complet, gazul de ozon este indepartat din camera, iar instrumentele sunt lasate sa se usuce inainte de a fi utilizate.

Sterilizarea cu ozon este foarte eficienta in eliminarea microorganismelor. In plus, este si ecologica, deoarece gazul de ozon se descompune in oxigen dupa finalizarea procesului de sterilizare. Sterilizarea cu ozon are de asemenea avantajul de a putea patrunde micile crapaturi si spatii care pot fi greu accesibile cu alte metode de sterilizare.

Totusi, necesita un echipament specializat si poate fi mai costisitoare decat alte metode de sterilizare. Mai mult, gazul de ozon este toxic in concentratii mari, asa ca trebuie luate masuri de siguranta adecvate atunci cand se utilizeaza aceasta varianta de sterilizare.

Sterilizarea cu lumina ultravioleta

Sterilizarea cu lumina ultravioleta (UV) este o metoda nechimica de sterilizare a instrumentelor medicale. Ea implica utilizarea luminii UV pentru a distruge microorganismele prezente pe suprafata instrumentarului.

Procesul de sterilizare UV presupune expunerea instrumentelor la lumina UV-C, care are o lungime de unda de 200-280 nanometri. Aceasta lungime de unda este deosebit de eficienta in descompunerea ADN-ului si ARN-ului microorganismelor, facandu-le incapabile sa se reproduca si provocand moartea lor.

Sterilizarea UV are mai multe avantaje fata de alte metode de sterilizare. Este rapida, eficienta si nu necesita utilizarea de substante chimice sau temperaturi ridicate, care pot deteriora instrumentele medicale sensibile.

Totusi, sterilizarea cu lumina ultravioleta poate steriliza doar suprafetele care sunt expuse direct la lumina UV. Drept urmare, poate sa nu fie eficienta pentru sterilizarea instrumentelor cu forme complexe sau crapaturi mici. In plus, intensitatea luminii UV scade cu distanta, astfel incat instrumentele trebuie pozitionate aproape de sursa de lumina UV pentru o sterilizare eficienta.

Sterilizarea chimica

Sterilizarea chimica este o metoda care foloseste agenti chimici pentru a ucide sau elimina toate formele de microorganisme de pe suprafata instrumentarului medical.

Procesul de sterilizare chimica presupune imersarea instrumentelor medicale intr-o solutie speciala. Instrumentele sunt inmuiate pentru o perioada de timp, in functie de tipul de agent utilizat si de protocolul specific. Agentul chimic functioneaza prin distrugerea peretilor celulari ai microorganismelor, facandu-le incapabile sa se reproduca si provocand moartea lor.

Sterilizarea chimica poate steriliza eficient o gama larga de instrumente medicale, inclusiv cele cu componente din plastic sau cauciuc. De asemenea, este destul de usor de realizat si nu necesita un echipament specializat. În plus, unii agenti chimici pot fi reutilizati, ceea ce o face o varianta mai rentabila.

Din pacate, poate dura destul de mult pentru ca instrumentele trebuie lasate in solutie suficient cat sa asigure o sterilizare eficienta. Totodata, unii agenti chimici pot fi toxici sau corozivi, astfel incat pot deteriora instrumentele medicale sensibile sau pot prezenta un risc pentru angajati daca nu sunt manipulati corespunzator.

Standarde si reguli pentru sterilizarea instrumentarului medical

Potrivit Normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare publice si private din 19.08.2016, exista un numar de standarde si reguli pentru sterilizarea instrumentarului medical, printre care:

● toate dispozitivele medicale si materialele care urmeaza a fi sterilizate trebuie curatate si dezinfectate inainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat;
● serviciul de sterilizare din unitatile sanitare de orice tip trebuie sa fie amenajat intr-un spatiu special destinat;
● sterilizarea se realizeaza numai cu aparate autorizate si avizate conform prevederilor legale in vigoare;
● trebuie respectate instructiunile de utilizare din cartea tehnica a aparatului cu privire la temperatura, presiunea si timpul de sterilizare recomandate de producator, in functie de tipurile de materiale de sterilizat ambalate;
● personalul medical responsabil cu respectarea calitatii procedurilor de sterilizare va fi instruit si calificat pentru fiecare tip de aparat de sterilizat si va face dovada de certificare a acestui lucru

Responsabilitatea institutiilor medicale si a personalului medical

Potrivit art. 55 din Ordinul nr. 1.761 din 3 septembrie 2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curaţarea, dezinfecţia şi sterilizarea in unitaţile sanitare:

Personalul medical responsabil cu sterilizarea trebuie sa fie calificat şi instruit periodic cu certificarea acestei instruiri. De asemenea, va fi instruit şi acreditat sa lucreze cu aparate sub presiune de catre persoana responsabila cu monitorizarea tuturor instalaţiilor care funcţioneaza sub incidenţa Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), conform legislaţiei in vigoare. Instruirea personalului medical responsabil cu sterilizarea, la punerea in funcţiune a aparaturii de sterilizare, va fi facuta de catre distribuitor.

In timpul procesului de sterilizare, personalul medical trebuie sa foloseasca consumabile medicale precum manusi de unica folosinta.

Verificarea eficientei sterilizarii instrumentarului medical

Controlul sterilizarii se efectueaza cu in trei moduri, astfel:

● indicatori fizici (presiune, timp şi temperatura) cuprinşi in diagrama sterilizatorului
● indicatori chimici (expunerea la procesul de sterilizare, testele Bowie-Dick sau Helix, indicatori interni care se utilizeaza pentru fiecare ambalaj/container supus sterilizarii
● indicatori biologici (se urmareşte pe panoul de comanda şi se noteaza diferite valori relevante)

Inregistrarea rezultatelor testelor de verificare a sterilizarii se face in registrul de evidenţa a sterilizarii. Se mentioneaza data si numarul aparatului de sterilizare, continutul pachetelor, temperatura si presiunea, durata procesului etc.

Sterilizarea instrumentarului medicala este un proces critic pentru a preveni raspandirea infectiilor. Diverse metode, cum ar fi sterilizarea cu abur, sterilizarea cu ozon, sterilizarea UV si sterilizarea chimica, pot steriliza eficient instrumentele medicale. Alegerea metodei adecvate pentru fiecare situatie este esentiala pentru asigurarea sigurantei pacientului si a personalului medical.

Surse:
● “Disinfection and Sterilization.” Centers for Disease Control and Prevention. 2023, www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/cleaning.html. Accesat la 25 aprilie 2023.
● “Normele tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare publice si private.” Ministerul Sanatatii, 2016, https://insp.gov.ro/download/Norma_tehnica_din_19_08_2016.pdf. Accesat la 25 aprilie 2023.
● “Ordinul Nr. 1.761/2021 Pentru Aprobarea Normelor Tehnice Privind Curaţarea, Dezinfecţia Şi Sterilizarea În Unitaţile Sanitare Publice Şi Private, Evaluarea Eficacitaţii Procedurilor de Curaţenie Şi Dezinfecţie Efectuate În Cadrul Acestora, Procedurile Recomandate Pentru Dezinfecţia Mainilor În Funcţie de Nivelul de Risc, Precum Şi Metodele de Evaluare a Derularii Procesului de Sterilizare Şi Controlul Eficienţei Acestuia Actualizat 2023.” Lege5, 2021, lege5.ro/Gratuit/ha4dgmjuga3a/metode-de-evaluare-a-derularii-procesului-de-sterilizare-si-controlul-eficientei-acestuia-ordin-1761-2021. Accesat la 25 aprilie 2023.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − eight =