Tratarea ranilor deschise – Tot ceea ce trebuie sa stii

Tratarea ranilor deschise poate fi efectuata si acasa in cele mai multe situatii. Descopera cate tipuri de plagi exista, care sunt complicatiile ce pot aparea si cum le eviti, precum si ce produse sunt recomandarte pentru cicatrizarea corecta.

Ce sunt ranile deschise?

Ranile deschise sunt leziunile care implica o ruptura externa sau interna a tesuturilor, primul fiind pielea. Pot aparea in urma cazaturilor, loviturilor sau accidentelor cu obiecte ascutite. Exista mai multe tipuri de rani deschise, clasificate in functie de cauza.

  • incizii: cauzate de obiecte ascutite (lama de ras, cutit, ciob de sticla)
  • zgarieturi: cauzate de cazaturi (pe asfalt, scoarta de copac)
  • rani prin intepare: cauzate de ace, aschii, cuie sau alte obiecte similare
  • laceratii: mai profunde decat inciziile; cauzate de cutite, unelte, echipamente electrice
  • avulsii/smulgeri: apar in cazul accidentelor violente, cand o bucata de piele si tesut sunt rupte sau smulse

Inciziile si zgarieturile sunt cele mai comune rani deschise si aproape fiecare persoana va experimenta una macar o data in viata. In general sunt considerate rani minore si pot fi tratate cu usurinta acasa.

Cum trebuie ingrijite ranile deschise?

Ranile minore pot fi ingrijite acasa. E bine sa existe in fiecare gospodarie un kit de prim ajutor pentru astfel de situatii.

Procesul incepe prin spalarea si dezinfectarea ranii. Acest pas e foarte important pentru ca indeparteaza murdaria si posibilele resturi ce pot intra in rana. Membrul afectat trebuie ridicat pentru a controla sangerarea.

Urmatorul pas este pansarea ranii. Se folosesc plasturi sau pansament steril si leucoplast. Pansamentul se schimba cel putin o data pe zi sau mai des, daca este umed sau patat de sange. Chiar daca rana e foarte mica, e bine sa tii pe ea un plasture cateva ore.

In urmatoarele 5-7 zile, rana se pastreaza curata si uscata. Nu se fac bai fierbinti, ci se curata rana delicat cu apa calduta. Se evita dusurile lungi, iar daca rana e pe mana se evita spalarea vaselor sau se poarta manusi.

La scurt timp dupa ranire se va forma o crusta. Aceasta nu se rupe pentru ca sangerarea va incepe din nou. In plus, cel mai probabil rana se va vindeca formand o cicatrice inestetica. Daca rana te mananca, nu te scarpina. Risti sa rupi crusta si sa introduci bacterii in rana. Astfel, poti cauza o infectie.

Atentie, in cazul ranilor grave se solicita asistenta medicala imediat. Daca rana este mai adanca de 1 cm, sangerarea nu se opreste cand aplici presiune sau dureaza mai mult de 20 min ori daca a avut loc un accident grav, cheama ambulanta.

Complicatiile ranilor deschise

Cea mai comuna complicatie este inflamarea zonei. Aceasta se umfla, se incalzeste, devine rosie si doare. E util sa pui un cub de gheata pe rana pentru a reduce inflamatia.

Apare de obicei cand rana a fost cauzata de un obiect murdar sau contaminat. Simptomele sunt aparitia purioului, mirosul neplacut, febra si durere. Mergi la doctor pentru a-ti prescrie un tratament. Daca infectia este bacteriana, vei primi un antibiotic. Daca ai calcat intr-un cui, ti s-a prins pielea intr-un carlig de peste, sau ai fost zgariat ori muscat de un animal, ar trebui sa iti faci un vaccin antitetanos.

Produse recomandate pentru ingrijirea ranilor deschise

Accidentele sunt situatii neprevazute si nimeni nu isi doreste sa aiba loc unul. Totusi, e important sa fim pregatiti pentru ele. De aceea, trebuie sa ai in casa o trusa de prim ajutor. O poti achizitiona deja echipata sau poti cumpara separat consumabilele medicale.

Iata ce trebuie sa contina obligatoriu un kit de prim ajutor:

  • dezinfectant cu sau fara alcool
  • bandaje adezive
  • fese din tifon mici si mari
  • leucoplast
  • comprese sterile
  • pansamente individuale
  • foarfeca cu varfuri boante

Pe langa acestea, importante (dar nu obligatorii) sunt si un garou, atele de plastic, vata sterila, apa oxigenata, alcool iodat si o brosura cu instructiuni de prim ajutor.

Produse dezinfectante pentru piele

Alcoolul sanitar are rolul de a dezinfecta zona pentru a evita riscul dezvoltarii unei infectii. Procedeul are loc dupa spalarea ranii cu apa curata si dupa ce s-au scos eventualele corpuri straine.

Cu toate acestea, alcoolul „pisca”, poate fi dureros la ranile mai mari. Poti folosi in schimb betadina, o solutie care contine iod si este folosita la dezinfectare.

Produse pentru protectia ranilor

Tratarea plagilor deschise continua cu protectia acestora. Chiar daca ai dezinfectat zona, ea poate fi contaminata dupa aceea, daca lasi rana deschisa. Astfel, trebuie acoperita cu plasturi de prim-ajutor sau pansament steril. Cel din urma se fixeaza cu leucoplast.

Plasturii de prim-ajutor se folosesc in caz de zgarieturi, julituri, taieturi sau arsuri minore. Sunt utili si in cazul aparitiei unei basici sau bataturi. Cat despre leucoplast, acesta se foloseste pentru fixarea pansamentelor si a compreselor sterile. In spitale si clinici, e utilizat si pentru fixarea branulelor, a sondelor si a cateterelor. Oferta de pe piata include mai multe tipuri de leuroplast: de hartie, din panza, din matase sau transparent. Cele din hartie si matase sunt compatibile si cu pielea sensibila.

Trusa de prim-ajutor pentru calatorie contine 4 comprese sterile neaderente, 1 rola de leucoplast transparent perforat, 10 plasturi clasici, 5 plasturi pentru piele sensibila, 5 plasturi cu hidrogel pentru basici, 5 tampoane impregnate cu alcool si 3 pansamente oculare pentru copii.

Leucoplastul de hartie Pharmamed este confortabil, se indeparteaza usor si fara durere, este permeavbil la aer si vapori de apa, iar adezivul este nonalergic. Este alegerea ideala pentru batranii cu piele fragila si uscata sau bebelusi.

Cum se cicatrizeaza o rana?

Vindecarea plagii deschise continua cu procesul de cicatrizare. Acesta are loc indiferent de dimensiunea ranii, insa in cazul celor mai mari sau severe va ramane un semn pe piele. Cicatrizarea presupune regenerarea pielii si are loc cand celulele opresc sangerarea si reconstruiesc tesutul.

Etapele cicatrizarii

In primele 3-4 zile, rana se inflameaza si apare o cojita care opreste sangerarea. Zona se inroseste, iar corpul lucreaza pentru a reface tesutul.

Pana in ziua a 15-a, rana se afla in etapa reparatorie. Se formeaza intai stratul superficial al pielii, apoi marginile se apropie treptat, pana cand rana e complet inchisa. Desigur, in cazul ranilor mai severe, procesul dureaza mai mult de 2 saptamani.

Cele mai multe persoane cred ca cicatrizarea se incheie aici, insa urmeaza apoi a treia faza, remodelarea. Aceasta dureaza intre 2 luni si 2 ani, in functie de organism si de severitatea ranii. In acest timp, fibrele de colagen si elastina devin mai dese, iar reteaua vasculara se rearanjeaza. Chiar daca zona pare vindecata, pielea inca e sensibila si fragila.

Greseli de evitat in tratarea ranilor deschise

Cel mai rau lucru pe care il poti face cand ai o rana este sa nu o cureti cu dezinfectant. Fie ca alegi alcool sanitar sau betadina, tamponeaza usor inainte de pansare si de fiecare data cand schimbi pansamentul.

Apoi, fa tot posibilul sa nu zgandaresti cojita care se formeaza. Corpul lucreaza din greu pentru a reface tesuturile, iar cand rupi cojita trebuie sa o ia de la capat. Mai mult, e foarte probabil sa ai bacterii pe degete sau sub unghii si vei contamina plaga. Copiii sunt in general cei care isi rup cojitele, insa nici unii adulti nu se pot abtine. Daca zona te mananca, loveste-o usor cu degetele in loc sa te scarpini.

O alta greseala comuna este nefolosirea unei creme cu efect cicatrizant. Aceasta se aplica de 2 ori pe zi si faciliteaza procesul de cicatrizare. In acelasi timp, pielea nu ar trebui expusa la soare. Daca rana se afla intr-o zona ce nu poate fi acoperita, aplica un strat subtire de crema cu factor de protectie mare (de preferat 50). 

Reguli pentru o cicatrizare rapida

Tratarea ranilor deschise, daca e facuta corespunzator, ajuta la cicatrizarea rapida. Schimba pansamentul cel putin o data pe zi sau mai des daca e nevoie. Inspecteaza rana pentru a vedea daca se vindeca bine sau au aparut semnele unei infectii. Inainte si dupa ce schimbi pansamentul, e important sa te speli pe maini cu apa si sapun.

Iti recomandam sa dezinfectezi zona de fiecare data cand schimbi bandajul sau plasturele. Tot atunci poti aplica o crema sau un unguent cu efect cicatrizant. Daca ai acasa o planta de Aloe Vera, afla ca o poti folosi in tratarea ranilor deschise. Rupe o frunza, apoi tai-o pe verticala. In mijloc vei gasi un gel care poate fi aplicat direct pe rana. Aloe Vera are proprietati antioxidante, analgezice si antiseptice.

Evita dusurile lungi si/sau fierbinti pentru ca rana trebuie pastrata uscata. De asemenea, nu folosi in acea zona un burete de baie, pentru a nu deranja cojita care s-a format.

In acest timp, incearca sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Vitamina A accelereaza procesul de vindecare, C contribuie la sinteza colagenului, iar E este esential in vindecarea tesutului. Cele mai bune surse de vitamina A sunt morcovii, cartofii dulci, spanacul, uleiul de peste, ficatul de vita si mango. Vitamina C se gaseste in catina, coacaze, kiwi, broccoli, citrice si ardei iute. Nu in ultimul rand, consuma migdale, avocado, seminte de floarea soarelui, sfecla alba, pastrav si dovlecel pentru vitamina E.

Speram ca acest articol ti-a fost de folos in tratarea ranilor deschise. Tine cont de modul in care trebuie acestea ingrijire si ce trebuie sa faci pentru a ajuta zona sa se cicatrizeze corect. De asemenea, nu uita: daca rana este severa, adreseaza-te imediat personalului medical.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =