Tuse seaca – din ce cauza apare, cat dureaza si cum scapi de ea

Tusea seaca este o problema des intalnita, care apare fie dupa o infectie, fie din motive pe care le vom discuta in acest articol. Afla ce poti face pentru a o ameliora, cat timp e normal sa dureze si cum o poti preveni.

Ce este tusea seaca?

Tusea este actiunea care ne curata caile respiratorii de mucus si iritanti. Exista doua tipuri: productiva si neproductiva. Cea productiva elimina mucusul, in timp ce tusea neproductiva nu. De aceea, e numita si tuse seaca sau uscata. 

Deseori, e insorita de o senzatie specifica in gat, ca un fel de gadilatura. Se simte mai degraba in gat decat in piept si e dificil de controlat. Poate aparea brusc, dar cel mai des se declanseaza cand vorbim sau suntem afara. De asemenea, poate deveni mai puternica in timpul noptii, motiv pentru care multe persoane nu reusesc sa doarma.

Ce cauzeaza tusea seaca?

Exista mai multe motive pentru care te poti confrunta cu tusea seaca. Unele sunt legate de tusea care apare doar pe termen scurt, in timp ce altele o cauzeaza pe cea pe termen lung.

Infectii ale cailor respiratorii superioare

Aceste infectii afecteaza gatul, traheea sau sinusurile. E vorba de raceala, gripa, laringita si sinuzita.

Infectii ale cailor respiratorii inferioare

De data aceasta problema se afla mai jos, in plamani. Doua exemple comune sunt pneumonia si bronsita acuta.

Alergii

Rinita alergica este cea mai des intalnita. Alte simptome sunt secretiile nazale apoase, stranutul, lacrimarea ochilor sau mancarimea acestora.

Diversi iritanti

Fumatul, poluarea sau praful pot cauza de asemenea tuse seaca.

Bronsita cronica

Repetarea acceselor de bronsita acuta, fumatul, poluarea aerului, deviatiile de sept si hipertrofiile amigdaliene sunt cauzele principale ale bronsitei cronice. Pot aparea si oboseala, febra, congestie sinusala, respiratie urat mirositoare, disconfort in zona pieptului si dificultati de respiratie.

Asmt bronsic

Daca suferi de asmt bronsic, tusea seaca este acompaniata de respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si senzatia de apasare in piept.

Fumat

„Tusea fumatorului” este de asemenea un tip de tuse seaca.

Boala de reflux gastro-esofagian

In acest caz, tusea apare pentru ca gatul devine iritat de scurgerea acidului din stomac

Afectiuni mai grave

Tusea seaca persistenta poate fi si simptomul unei afectiuni mai grave, insa acest lucru se intampla mai rar. Lista include tuberculoza, cancerul pulmonar, insuficienta cardiaca si prezenta unui cheag de sange la plamani.

Ce tratament se recomanda pentru tusea seaca?

In general, tratamentul medicamentos nu este necesar pentru tusea seaca de scurta durata. In cele mai multe cazuri e vorba de o infectie virala, iar tusea trece de la sine in cateva saptamani.

Cu toate acestea, odata ce caile respiratorii devin sensibile, sunt usor de iritat de tuse. Tusea le irita si mai tare, creand un cerc vicios. De aceea, exista totusi lucruri pe care le poti face pentru a ameliora problema. 

Pentru inceput, asigura-te ca bei suficiente lichide. Apa, limonada, ceaiul si sucurile naturale de fructe sunt cele mai potrivite. Consuma-le la temperatura camerei sau, in cazul ceaiurilor, calde. Totodata, evita aerul rece, inghetata, fumul de tigara sau de vape si alti iritanti.

Cum scap de o tuse seaca ramasa dupa o gripa sau raceala?

In general, tusea seaca aparuta in timpul racelii sau gripei dispare in 2-3 saptamani. Exista totusi situatii in care persista pana la 6. Medicul sau farmacistul iti pot recomanda pastile de supt care reduc tusea, siropuri ori pastile antitusive.

Ce remedii naturiste exista pentru tusea seaca?

Tusea seaca poate fi ameliorata cu ajutorul remediilor naturiste. Se pot achizitiona suplimente alimentare sau siropuri naturale, insa la fel de eficiente sunt si solutiile pe care probabil le ai deja in casa. Iata despre ce e vorba.

Propolis si miere

Remedii cunoscute din batrani, propolisul si mierea reusesc sa amelioreze tusea cu usurinta.

Tinctura de propolis se prepara din 100 gr de propolis si 250 ml de apa calda. Cele doua ingrediente se amesteca bine si se pun in baie de apa timp de 10 minute. Se acopera apoi cu un capac si se lasa deoparte pana se raceste.

Mierea poate fi consumata ca atare (1-2 lingurite cand tusea este sacaitoare) sau in limonada. Desi se adauga des si in ceaiul cald, ea isi pierde proprietatile la temperaturi ridicate.

Ghimbir

Ghimbirul este un alt remediu pentru tusea seaca. Il poti consuma sub forma de sirop sau ca ceai. Pentru sirop, ai nevoie de o radacina de ghimbir de aproximativ 5 cm, 2-3 linguri de miere, 2 lamai si o cana de apa.

Ghimbirul se decojeste si se taie in bucatele potrivite, apoi se pune intr-o oala mica cu apa. Se adauga coaja celor 2 lamai si se lasa la fiert timp de 5 minute. Dupa ce s-a racit, se toarna mierea si sucul lamailor si se amesteca bine.

Pentru ceai ai nevoie de 1 lingurita de ghimbir ras si 3 felii de lamaie netratata. Se pun impreuna la fiert, apoi se lasa putin la racit si se consuma caldut. Optional se poate adauga indulcitor.

Ciubotica-cucului

Ciubotica-cucului ajuta in fluidizarea secertiilor si are proprietati expectorante. Poti prepara din ea fie decoct, fie infuzie. Pentru decoct se folosesc 1 lingurita de radacina si 250 ml de apa, care se fierb impreuna timp de 5 minute, apoi se strecoara.

Pentru infuzie ai nevoie de 2 lingurite din planta maruntita si 250 ml de apa fierbinte. Se pune planta in apa, se acopera si se lasa la infuzat 10-15 minute. Se consuma calduta.

Alte remedii naturale pentru tusea uscata includ siropurile de patlagina, hrean si stafide, ceaiurile de musetel, echinacea si canepa, dar si inhalatiile cu aburi si gargara cu apa sarata.

Cat dureaza tusea seaca?

Tusea productiva ne jeneaza pentru ca eliminam mucus si secretii, insa cea seaca se intinde pe o perioada mai lunga de timp. De aceea, devine cu adevarat sacaitoare si pare ca nu mai scapam niciodata de ea. Poate persista chiar 3 saptamani dupa ce raceala sau gripa au trecut, desi in unele cazuri ajunge si la 6 saptamani. Din fericire, se imbunatateste pe parcurs: fie tusea se mai calmeaza, fie nu mai tusesti atat de des.

Daca tusea seaca persista mai multe saptamani, e cazul sa te adresezi medicului. Acesta iti va pune un numar de intrebari pentru a descoperi cauza, printre care daca elimini mucus (si ce aspect are), daca scuipi sange, in ce situatii se inrautateste tusea si altele. 

Apoi, iti va face un examen fizic care include si laringoscopia. In timpul manevrei vei fi invitat sa te asezi pe scaun si sa scoti limba afara. Medicul iti va prinde limba cu un tifon, purtand, desigur, manusi de examinare.

Dupa aceea, se va uita in spatele gatului prin intermediul unei oglinzi luminate de o lanterna de mici dimensiuni si te va ruga sa rostesti „aaa”. Laringoscopia se efectueaza si la pacientii care au dureri in gat, sunt ragusiti sau au respiratia urat mirositoare.

Cum previi tusea?

Daca obisnuiesti sa tusesti din cauza fumului de tigara, al prafului si al poluarii, solutia este sa le eviti. Rareste pe cat posibil tigarile si evita sa stai langa persoane care fumeaza. Daca se fumeaza in casa sau apartamentul unde locuiesti, investeste intr-un purificator de aer. Acesta e eficient si pentru cei care stau intr-un oras poluat. Cat despre praf, sterge-l o data pe saptamana, cu o carpa umeda.

Daca tusesti din alte cauze, imbunatateste-ti sistemul imunitar si protejeaza-ti sanatatea. Iata cum sa faci asta.

Foloseste un dezinfectant de maini

Tine mereu la indemana un dezinfectant de maini pentru a le igieniza in momentele cheie ale zilei. E bine sa il ai la tine mai ales cand folosesti transportul in comun, daca iei masa in oras sau atunci cand intri in supermarket ori mall.

Dezinfectantul pentru maini Germifree are 60% alcool etilic cu efect virucid, bactericid si fungicid. Totodata, contine glicerina, pentru a preveni uscarea pielii.

Utilizeaza o masca de protectie

Mastile de protectie sunt consumabile medicale ce te protejeaza in zonele aglomerate si sunt deosebit de utile daca cineva din jur sufera de COVID-19, raceala sau gripa. Nu ezita sa porti una mai ales cand apare o epidemie de sezon.

Masca chirurgicala in 3 straturi este confectionata din material netesut hipoalergenic si are 3 pliuri pentru a acoperi complet nasul, gura si barbia. Masca protejeaza impotriva contaminarii cu particule sau stropi de lichid si este eficienta in filtrarea aerului.

Fa suficienta miscare

Exercitiile de intensitate moderata pana la viguroasa sunt un un adjuvant important al sistemului imunitar. Incearca sa faci putina miscare in fiecare zi pentru a-ti imbunatati sanatatea generala si pentru a-ti ajuta corpul sa se fereasca de infectii. Antrenamentele dificile si/sau de lunga durata, in schimb, sunt asociate cu inflamatii, leziuni musculare si un risc crescut de imbolnavire. De aceea, incearca sa nu exagerezi.

Cele mai bune moduri prin care poti face miscare sunt mersul pe jos, HIIT (antrenamentul cu intervale), genuflexiunile, fandarile, flotarile si inotul.

Incearca sa ai o alimentatie echilibrata

Desigur, un sistem inumitar puternic necesita si o alimentatie echilibrata si variata. Incearca sa incorporezi in dieta fructe si legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, nuci, seminte si proteine slabe.

Evita alimentele procesare, carnea rosie, prajelile, chipsurile, zaharul adaugat si produsele de patiserie.

Cum pot opri tusea seaca din timpul noptii?

Daca tusea este mai deranjanta in timpul noptii, e bine sa dormi usor ridicat. Foloseste 2 perne si aranjeaza-le astfel incat sa ai partea superioara a corpului ridicata cu aproximativ 15 cm. Atentie, nu ridica doar capul pentru ca vei avea dureri de ceafa daca dormi in aceasta pozitie.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine ce este o tuse seaca. Tine cont de recomandarile din acest articol pentru a o preveni, ia in considerare remediile naturale pentru tuse seaca si adreseaza-te medicului daca problema persista.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − eighteen =