Tipuri de tuse – Tot ceea ce trebuie sa stii

Cei mai multi oameni se confrunta cu tuse cel putin o data in viata. Uneori, situatia poate fi doar iritanta: poate fi dificil sa vorbesti mai mult timp, sa mergi la cinema sau la serviciu. Alte ori, tusea poate fi dureroasa si inspaimantatoare. Descopera in acest articol cate tipuri de tuse exista, din ce cauze apare, cum se pune un diagnostic corect, ce optiuni de tratament exista si cum poate fi prevenita tusea.

Ce este tusea?

Tusea este un reflex natural si reprezinta modul prin care corpul elimina substante iritante din caile respiratorii superioare (gat) si inferioare (plamani). Apare inclusiv la persoane perfect sanatoase si are rolul de a proteja organismul.

In acelasi timp, tusea poate fi un simptom al unor afectiuni, printre care alergii, infectii virale sau infectii bacteriene. In unele situatii, nu are legatura cu caile respiratorii: refluxul gastroesofagian, de exemplu, poate provoca de asemenea tuse.

Care sunt tipurile de tuse?

Exista mai multe tipuri de tuse, caracterizate prin simptome diferite si care au de regula cauze diferite. In functie de tipul tusei, medicul poate stabili un diagnostic si poate recomanda un tratament potrivit.

Tuse productive

Tusea productiva apare atunci cand persoana tuseste mucus sau flegma si se datoreaza de obicei unei infectii (gripa, raceala, infectie in piept). Uneori, poate contine cantitati mici de sange rosu aprins, daca exista o infectie in piept.

Tuse semiproductiva

Tusea semiproductiva e caracterizata prin eliminarea unei cantitati mici de mucus. In cazul tusei productive, persoana bolnava expectoreaza cantitati mai mari de mucus, iar deseori se poate trezi din somn din acest motiv. La tusea uscata, in schimb, problema nu poate fi controlata si au loc accese de tuse seaca deranjanta. Astfel, tusea semiproductiva reprezinta o combinatie intre cele doua tipuri. Poti avea tuse seaca de cateva ori pe zi, dar si tuse productiva in alte momente.

Tuse uscata

Spre deosebire de primele 2 tipuri de tuse, cea seaca se dezvolta atunci cand exista putin sau deloc mucus in gat. Poti simti o senzatie de gadilat in gat si nu poti opri tusea, fiind greu de controlat.

Tusea seaca apare in general din cauza infectiilor cailor respiratorii superioare (raceala, gripa, sinuzita, laringita), infectiilor cailor respiratorii inferioare (bronsita acuta, pneumonie), alergiilor sau a iritantilor precum praful si poluarea.

Totodata, tusea poate fi denumita si in functie de cat dureaza. In acest caz, intalnim:

  • tuse acuta: debuteaza brusc si dureaza 2-3 saptamani
  • tuse subacuta: este cea care ramane dupa ce ai avut o infectie si dureaza 3-8 saptamani
  • tuse cronica: dureaza mai mult de 8 saptamani
  • tuse refractara: tuse cronica care nu a raspuns la tratament si continua

Care sunt cauzele ce pot declansa tusea?

Exista multe lucruri care te pot face sa tusesti. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei, impartite pe categorii.

Iritanti sau alergeni

  • fum
  • mirosuri puternice (inclusiv de la parfumuri, odorizante de camera sau produse de curatenie)
  • mucegai
  • praf
  • polen
  • blana de la animalele de companie
  • mucus
  • anumite medicamente

Afectiuni medicale - tuse acuta si subacuta

  • alergii
  • astm
  • raceala
  • gripa
  • bronsita acuta
  • sinuzita
  • pneumonie
  • pertussis (boala infectioasa cunoscuta si sub numele de tuse convulsiva)

Afectiuni medicale - tuse cronica

  • bronsita cronica
  • astm
  • alergii
  • boala pulmonara obstructiva cronica
  • boala de reflux gastroesofagian
  • tulburari ale gatului si corzilor vocale
  • afectiuni cardiace
  • picurare postnazala

Cum poti diagnostica tusea?

Tusea este un simptom comun, in special in sezonul de raceala, gripa sau alergii. Medicul de familie iti va pune cateva intrebari referitoare la simptomele pe care le prezinti, apoi iti va face un examen fizic. Acesta consta in apasarea limbii cu un apasator de gura pentru ca doctorul sa poata examina omusorul, amigdalele si alte parti anatomice.

Apoi, va examina baza limbii si laringele: vei scoate limba si vei rosti „aaaa”, „eeee” sau „iiii”. Manevrele sunt nedureroase, insa unii pacienti le pot descrie ca fiind inconfortabile sau neplacute. Examenul medical dureaza doar cateva minute. In unele cazuri pot fi recomandate radiografia toracica, analiza flegmei sau tomografia computerizata (CT) pentru a se stabili un diagnostic corect.

Cele mai multe cazuri de tuse nu sunt grave, insa unele pot fi. E recomandat sa consulti imediat doctorul daca:

  • tusesti de mai bine de 3 saptamani
  • ai o tuse deosebit de severa
  • tusesti sange
  • ai dificultati de respiratie sau dureri in piept
  • ai o boala cronica si tusea nu se amelioreaza cu tratamentul obisnuit
  • tusea se agraveaza in cateva zile
  • observi si simptome precum pierdere in greutate, schimbare a vocii, umflaturi in gat

Care este tratamentul pentru tuse?

Tratamentul nu este intotdeauna necesar pentru tusea de scurta durata deoarece e posibil sa fie o infectie virala care se va ameliora singura in cateva saptamani. Cele mai importante lucruri pe care le poti face daca tusesti e sa te odihnesti si sa te hidratezi. Daca esti fumator, incearca sa reduci pe cat posibil numarul de tigari fumate.

In cazul tusei uscate, senzatia de gadilat din gat poate fi ameliorata band suficienta apa. Pentru tusea productiva sunt recomandate bauturile calde precum ceaiul. Daca tusea e provocata de o infectie bacteriana, medicul iti poate prescrie antibiotice.

Unii oameni gasesc o ameliorare din remediile pentru tuse fara prescriptie medicala, cum ar fi siropul de tuse. Desi medicamentele pretind ca suprima tusea sau te impiedica sa faci flegma, ele nu sunt neaparat recomandate. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista putine dovezi care sa sugereze ca sunt mai eficiente decat remediile naturiste simple. In plus, medicamentele nu sunt potrivite pentru toata lumea.

Daca tusea se agraveaza noaptea, poate fi util sa dormi usor ridicat. Foloseste 2-3 perne astfel incat toata partea superioara a corpului sa fie mai ridicata cu aproximativ 15 cm. Un umidificator te poate ajuta de asemenea in timpul noptii.

Remedii naturale pentru tuse

Mierea poate ameliora tusea mai eficient decat unele medicamente fara prescriptie medicala. Consuma 1-2 lingurite de miere inainte sau dupa fiecare masa sau la nevoie, daca te confrunti cu tuse uscata greu de controlat.

Atentie, copiii sub 12 luni nu ar trebui sa consume miere.
Cimbrul poate fi util in reducerea severitatii tusei datorita unor compusi numiti flavonoide care relaxeaza muschii gatului si reduc inflamatia. Poti face ceai de cimbru acasa folosind 2 lingurite de frunze de cimbru maruntit si 1 cana de apa fierbinte. Lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi strecoara si consuma ceaiul cald.

Gargara cu apa sarata poate ajuta la calmarea gatului si la expectorarea mucusului. Amesteca un sfert de lingurita de sare intr-un pahar de apa si fa gargara pentru cateva secunde.

Cum poti preveni tusea?

Poti preveni anumite tipuri de tuse evitand iritantii despre care stii ca o provoaca. Pentru tusea cauzata de infectii sunt recomandate vaccinarea impotriva gripei si a COVID-19. In acelasi timp, e bine sa eviti contactul cu persoane bolnave, atingerea ochilor, nasului si gurii (in special in mijloacele de transport in comun, magazine etc) si sa te speli des pe maini cu apa si sapun.

In sezonul gripei se recomanda o atentie mai mare la dezinfectarea suprafetelor, purtarea mastilor de protectie si folosirea dezinfectantelor pentru maini.

Atat raceala, cat si gripa se transmit fie prin aerosoli, fie prin contactul direct cu obiecte contaminate. Aerosolii pot fi inspirati cu usurinta pe nas sau pe gura cand o persoana din apropiere a tusit, stranutat sau vorbit tare. De aceea, e bine sa porti masti de protectie in special cand te afli in spatii aglomerate precum mijloacele de transport in comun, magazine sau alte spatii comerciale.

Aceasta masca chirurgicala cu 3 straturi garanteaza filtrarea eficienta a aerului, protejeaza impotriva contaminarii si este realizata dintr-un material netesut hipoalergenic. Alege o cutie cu 50 de bucati pentru a avea mereu la indemana o masca cand iesi afara.

Cat despre contactul cu anumite obiecte, te poti imbolnavi de raceala si gripa daca atingi suprafete contaminate. Daca o persoana bolnava tuseste sau stranuta in mana, apoi atinge clanta, bara din autobuz, intrerupatorul, bateria de la chiuveta sau usa aparatului cu microunde, aerosolii raman pe acea suprafata. Cand o persoana sanatoasa atinge acel obiect, apoi isi pune mana pe fata, infectia poate intra usor in organism.

De aceea, e recomandat sa ne spalam des pe maini cu apa calduta si sapun sau sa folosim un dezinfectant de maini.

Iti recomandam dezinfectantul pentru maini Germifree de 60ml, usor de pastrat in geanta, ghiozdan sau masina. Gelul contine 60% alcool etilic cu efect virucid, bactericid si fungicid, iar actiunea sa este rapida.

Tusea este un simptom comun care trece in general de la sine. Totusi, se recomanda un consult medical pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator. In cazul in care prezinti semnele unei afectiuni, e esential sa te adresezi medicului de familie pentru o abordare eficienta a problemelor.

 

Referinte:

  • ‌“Cough: Causes, Diagnosis, Treatment & Conditions.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17755-cough. Accesat la 2 Dec. 2022.
  • “The Best Natural Cough Remedies.” Healthline, 2022, www.healthline.com/health/allergies/best-natural-cough-remedies. Accesat la 2 Dec. 2022.
  • “Tips for Calming Your Cough.” WebMD, 2021, www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-cough-treatments. Accesat la 2 Dec. 2022.
  • “Cough.” Nhsinform.scot, 2020, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/cough. Accesat la 2 Dec. 2022.
  • “Types of Coughs: What Do They Mean?” Medical News Today, 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327142. Accesat la 2 Dec. 2022.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 19 =